Izvještaj

'Sprženi' podaci o oduzetoj imovini

Revizori navode kako stručni kolegij nije izvršio procjenu tehničkih i organizacijskih mjera zaštite osobnih i drugih podataka, što je bila obveza zbog čega je krajem 2022. godine došlo do trajnog gubitka podataka.
Vijesti / Flash | 18. 10. 2023. u 13:27 R.I. / Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izvještaj o financijskoj reviziji federalne Agencije za upravljanje oduzetom imovinom pokazao je kako su, pored manjkavosti o financijama, pohranjeni podaci o imovini sprženi na diskovima i da je izgubljena evidencija o oduzetoj imovini.

Trajni gubitak

Revizori navode kako stručni kolegij nije izvršio procjenu tehničkih i organizacijskih mjera zaštite osobnih i drugih podataka, što je bila obveza zbog čega je krajem 2022. godine došlo do trajnog gubitka podataka.

Dodaje se kako Stručni kolegij Agencije nije izvršio procjenu tehničkih i organizacijskih mjera zaštite osobnih i drugih podataka, što je bila obveza u skladu s Uputstvom o uspostavi, vrsti i sadržaju evidencija o upravljanju i raspolaganju nezakonito stečenom imovinom krivičnim djelom, zbog čega je krajem 2022. godine došlo do trajnog gubitka podataka, što je dovelo u pitanje točnost podataka o imovini kojom upravlja i raspolaže Agencija.

''Imajući u vidu navedeno, ne možemo potvrditi točnost podataka o imovini kojom upravlja i raspolaže Agencija. Prema informacijama odgovornih osoba iz Agencije, došlo je do trajnog gubitka podataka iz elektronske evidencije krajem 2022. godine, a prezentirana nam je evidencija u Excel formatu. Do trajnog gubitka podataka došlo je jer podaci nisu bili adekvatno zaštićeni. Prema obrazloženju firme KING ICT d.o.o. koja je vršila pregled uređaja i diskova za pohranu podataka od 19. 12. 2022. godine, konstatirano je da je utvrđen kvar na tri od ugrađenih pet diskova što znači da sa zatečenim stanjem nije moguće vratiti podatke'', naveli su revizori.

Manje iskazana imovina

Uz to, dodaje se kako trajno oduzeta imovina u izvanbilansnoj evidenciji Agencije manje je iskazana za 2.036.597 KM s obzirom na to da nisu evidentirane sve nekretnine koje su Agenciji date na upravljanje.

''Trajno oduzeta imovina iskazana u izvanbilansnoj evidenciji Agencije u iznosu od 10.683.474 KM, koja je prema prezentiranoj dokumentaciji postala vlasništvo, odnosno imovina FBiH, nije evidentirana kao imovina FBiH u Glavnoj knjizi Trezora, što za posljedicu ima da je imovina FBiH manje iskazana za navedeni iznos'', objavljeno je iz izvještaju u kojem revizori navode da su utvrdili da stanje novčanih sredstava iskazanih u knjigovodstvenim evidencijama ne odgovara stanju na računu za posebne namjene za iznos od 245.271 KM.

Pored toga, knjigovodstveno nisu evidentirani ni svi odlivi sa računa za posebne namjene u iznosu od 3.091 KM. Agencija na datum bilansa nije izvršila usuglašavanje knjigovodstvenih evidencija sa izvodom iz banke u skladu sa Zakonom o računovodstvu i reviziji u FBiH.

''Agencija nije sačinila prijedlog strategije za oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom u FBiH i akcijski plan za njeno izvršenje, te ih uputila Vladi FBiH i Parlamentu FBiH na usvajanje, što je obveza utvrđena Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom. Ovi dokumenti trebaju predstavljati jedinstvenu politiku u oblasti oduzimanja i upravljanja nezakonito stečenom imovinom krivičnim djelom u FBiH. Vođenje evidencija o oduzetoj imovini nije se provodilo u skladu sa odredbama Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom, s obzirom na to da nije osiguran jednak unos evidentiranih podataka o oduzetoj imovini u pisanom i elektronskom obliku'', navodi se.

Agencija nije transparentno izvještavala o svom radu nadležne organe i institucije, s obzirom na to da šestomjesečni izvještaj o radu i financijsko-materijalnom poslovanju nije dostavljen Vladi FBiH, niti je Godišnji izvještaj o stanju u oblasti oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom objavljen i dostavljen Vladi FBiH i Parlamentu FBiH, što je obaveza u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom.

Agencija je, navodi se, zaključila 75 ugovora o djelu ijedan ugovor o autorskom djelu za koje je isplaćena neto naknada u iznosu od 83.461 KM.

''Za obavljanje utvrđenih poslova pojedini izvršitelji ostvarili su neto naknadu u iznosu od 80 KM do 28.497 KM. Nije proveden javni odabir edukatora iz područja financijskih istraga i oduzimanja imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, kao i drugih izvršitelja usluga, već je direktor birao izvršitelje i utvrđivao visinu naknade. Zbog navedenog nije osiguran transparentan način odabira izvršitelja usluga i utvrđivanja naknada za njihov rad'', navedeno je.

Popis nije izvršen u cijelosti

Dodaje se kako godišnji popis nije izvršen u cijelosti jer nije popisana oduzeta imovina u iznosu od 12.063.082 KM i obveze prema dobavljačima u iznosu od 10.192 KM, niti je izvršeno usklađivanje knjigovodstvenog sa stvarnim stanjem shodno Zakonu o računovodstvu i reviziji u FBiH, Uredbi o računovodstvu proračuna u FBiH i Pravilniku o knjigovodstvu budžeta u FBiH.


''Trajno oduzeti novac deponiran na računu posebnih namjena u iznosu od 2.471.640 KM, kojim upravlja Agencija, nije uplaćen na Jedinstveni račun Trezora kao prihod FBiH u skladu sa Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom'', navode revizori.

Dodaju kako Agencija nije vršila poslove upravljanja i raspolaganja imovinom na osnovu principa javnosti, efikasnosti i dobrog domaćina, kako je pripisano Zakonom o oduzimanju nezakonito stečene imovine krivičnim djelom i Pravilnikom o postupku prodaje, najma, čuvanja i održavanja oduzete imovine, s obzirom na to da nije ušla u posjed svih nekretnina koje su postale vlasništvo, odnosno imovina FBiH, niti je izvijestila Vladu FBiH po tom pitanju.

Između ostalog, navodi se kako vođenje evidencija o oduzetoj imovini u 2022. godini nije se provodilo u skladu sa odredbama Zakona i Uputstva.

''Direktor nije osigurao jednak unos evidentiranih podataka u pisanom i elektronskom obliku, kako bi se osigurao jednak nivo informacija dostupnih iz obje evidencije'', kažu revizori.

Podsejćamo, federalna Vlada je u kolovozu smijenila direktora ove Agencije, Vinka Jakića.

 

Kopirati
Drag cursor here to close