Gorska služba spašavanja Novi Grad Sarajevo

Spasilački tim iz BiH uspješno izvukao muškarca ispod ruševina 80 sati nakon potresa

Riječ je o pripadnicima Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo. Oni su sinoć oko dva sata iza ponoći stigli do Reyhanlija, u gradu Hatayu koji je jedan od najteže pogođenih u potresu.
Vijesti / Flash | 09. 02. 2023. u 13:14 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Spasilački tim iz Sarajeva, koji je jučer otputovao u Tursku kako bi pomogao narodu u potresu razorenim regijama na jugu zemlje, jutros je spasio muškarca nakon 80 sati provedenih ispod ruševina u Hatayu, javlja Anadolija.

Riječ je o pripadnicima Gorske službe spašavanja Novi Grad Sarajevo. Oni su sinoć oko dva sata iza ponoći stigli do Reyhanlija, u gradu Hatayu koji je jedan od najteže pogođenih u potresu. Tamo su se priključili spasilačkim ekipama turske organizacije IHH.

Nakon cjelonoćnog traganja, rano jutros uspjeli su ispod ruševina izvaditi 70-godišnjeg muškarca, koji je ispod ruševina izvađen 80 sati nakon potresa, potvrdio je za Anadoliju Fahrudin Dobrača, koji predvodi tim GSS Novi Grad u Turskoj.

Foto: Anadolija / Spasilački tim iz BiH uspješno izvukao muškarca ispod ruševina

''Izvukli smo muškarca, ima oko 70 godina. Radimo zajedno s ekipama IHH. Zaista ne mogu dugo pričati, ovdje je prava kataklizma, nastavljamo raditi'', rekao je Dobrača u kratkom razgovoru za Anadoliju.

Do sada je ukupno 140 spasilaca s područja Bosne i Hercegovine otputovalo u potresom pogođenu Tursku.

U razornom potresu koji je pogodio jug Turske poginulo je najmanje 14.351 osoba, a ozlijeđeno više od 60.000.

 

Kopirati
Drag cursor here to close