Sjednica

Solari - GV Mostara nije usvojilo nijedan zahtjev mještana

Mostarci su poručili i kako će zbog nebrige za svoje sugrađane i buduće glasače, Gradsko vijeće Grada Mostara svjedočiti obistinjavanju upozorenja mještana.
Vijesti / Flash | 15. 04. 2024. u 19:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon višesatne rasprave, Gradsko je vijeće Grada Mostara s 22 glasa ZA i 10 suzdržanih usvojilo tri zaključka zanemarujući u potpunosti zahtjeve građana.

Pogodovanje investitorima

Usvojenim zaključcima Gradsko vijeće Grada Mostara nije udovoljilo potrebama i zahtjevima stanovništva pet mjesnih zajednica Grada Mostara što znači da su mještani ovih naselja i dalje izloženi svakodnevnim narušavanjem i ugrožavanjem životne sredine, priopćila je Neformalna grupa građana ''Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru''.

Na ovaj način, kako mještani navode - ''većina vijećnika, vladajuće strukture, pokazala je kako na prvo mjesto ne stavlja interes i poboljšanje kvalitete života građana Mostara već da ovakvim odlukama pogoduju potrebama i zahtjevima investitora.''

Dodaju i kako će zbog nebrige za svoje sugrađane i buduće glasače, Gradsko vijeće Grada Mostara svjedočiti obistinjavanju upozorenja mještana.

''Zbog pogodovanja investitorima od strane vladajuće većine, za 10 godina, vjerojatno i manje, na prostorima pet mostarskih mjesnih zajednica obitavat će samo solari dok će trenutni stanovnici biti primorani svoju sreću i egzistenciju pronaći na drugim prostorima.''

Oporbeni su vijećnici, izlažući probleme mještana, jasno naglasili da su izmjene i dopune Prostornog plana 2022. godine usvojene nezakonito na što su negodovali predsjednik Gradskog vijeća kao i gradonačelnik Mostara tvrdeći da je sve urađeno po zakonu.

Da se već pristupilo novim izmjenama i dopunama Prostornog plana Grada Mostara, danas je za govornicom kazao Marko Novak iz HDZ-a o čemu vijećnici, sudeći prema reakcijama, do danas nisu bili upoznati.

Zbog toga, kako se navodi u priopćenju, mještani postavljaju pitanje - ''kako je moguće krenuti u izmjene i dopune bez službenog zaključka Skupštine HNŽ i usvojene odluke o pristupanju izrade izmjena i dopuna Prostornog plana?''.

Poručili su i da je nonšalantan pristup i odnos predsjednika Gradskog vijeća i gradonačelnika Mostara sramotan i poražavajući ''jer se prilikom prezentiranja stvarnih problema građana, zanemaruje suština i podcjenjuje želja mještana za opstankom i ostankom u svojim domovima.''

Tko će snositi odgovornost?

Za mještane je ponižavajuća činjenica da se u više navrata ponovilo kako se iz današnjih izlaganja nije moglo ništa čuti o problemima građana i utjecaju elektroenergetskih objekata na životnu sredinu.

''Pitamo se kako je to moguće pored više puta spomenutih poplava, uništenih nasada, nemogućnosti bavljenja poljoprivredom i stočarstvom što je osnovni izvor prihoda mještana u navedenim naseljima a što im je onemogućeno nakon što su počeli radovi na izgradnji elektroenergetskih objekata.

Na kraju ponavljamo kako na današnjoj sjednici nije usvojen niti jedan naš zahtjev a jedino što smo tražili jeste da se uvaži naš glas te da se izmjenama i dopunama Prostornog plana omogući izgradnja elektroenergetskih objakata na lokacijama koje neće ugrožavati naš život i opstanak. Tko će, gospodo, zbog takve odluke snositi odgovornost?'', poručili su mještani pet mostarskih naselja.

Kopirati
Drag cursor here to close