Sporne i milijunske nabavke

Solaku i nakon suspenzije dodatak na plaću

Baš kao što su to federalni revizori utvrdili prošle godine, i ovoga puta su konstatirali da se, uz punu plaću, uposlenicima isplaćuje i dodatak na posebne uvjete rada i onda kada to ne bi trebalo.
Vijesti / Flash | 11. 08. 2021. u 16:32 Piše: Žurnal info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Objavljen je Izvještaj o financijskoj reviziji Federalne uprave civilne zaštite za 2020. godinu. Revizori su evidentirali javne nabavke koje nisu provede u skladu s zakonskim procedurama, roba koja je hitno nabavljena stoji u skladištu, dok je suspendiranom ravnatelju isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20% i nakon suspenzije, piše Žurnal.

Baš kao što su to federalni revizori utvrdili prošle godine, i ovoga puta su konstatirali da se, uz punu plaću, uposlenicima isplaćuje i dodatak na posebne uvjete rada i onda kada to ne bi trebalo. Npr. deminerima za dane kada nisu na poslu, odnosno ne obavljaju poslove deminiranja, te zaposlenicima koji obavljaju stručne, administrativne, tehničke i druge poslove u situaciji, pa čak i onda kada su ti zaposlenici cijeli mjesec bili na bolovanju.

Kao primjer naveden je jedan od zaposlenika kojem je u kolovozu isplaćena neto plaća u iznosu od 1.372 KM, iako je cijeli mjesec bio na bolovanju. Budući da u tom mjesecu nije radio niti jedan dan, zaposleniku je trebalo obračunati i isplatiti iznos od 992 KM, odnosno za 380 KM manje u odnosu na obračunatu i isplaćenu neto plaću.

No, ono što je možda i najzanimljivije jeste to što je suspendiranom ravnatelju Fahrudinu Solaku isplaćivan posebni dodatak i nakon što ga je Vlada FBiH privremeno suspendirala.

''Konstatirali smo da je obračunat i isplaćivan posebni dodatak na plaću u visini od 20% ravnetelju Uprave i nakon što je Vlada FBiH 12. 5. 2020. godine donijela rješenje o njegovoj privremenoj suspenziji. U razdoblju od 12. 5. do 31. 12. 2020. godine ravnatelju Uprave obračunate su i isplaćene mjesečne neto plaće s posebnim dodatkom za posebne uvjete rada u iznosu od 2.605 KM, od čega 388 KM po osnovu posebnog dodatka na plaću, iako zbog mjere privremene suspenzije u ovom razdoblju nije vršio dužnost (neto plaća bez posebnog dodatka iznosi 2.217 KM)'', navodi se u revizorskom izvještaju.

Ukupno, bruto plaće i naknade plaća iskazane su u iznosu od 5.440.028 KM, što je više u odnosu na prethodnu godinu (5.362.324 KM). Zbog svega, revizori konstatuju da obračun i isplata posebnog dodatka na plaću za posebne uvjete rada nije u potpunosti u skladu sa zakonima.

Neopravdana primjena izuzeća od zakona 

Revizori su se posebno osvrnuli na provedene javne nabavke. Baš kao što je Žurnal pisao, i revizori su utvrdili da se ne može potvrditi opravdanost primjene izuzeća od Zakona o javnim nabavkama. Podsjećaju i da, bivši ravnatelj Solak je na ovaj način potrošio oko 22 milijuna maraka, a provedena su ukupno 93 postupka.

Izuzeće od primjene zakona može se primijeniti kada je potrebno reagirati istog momenta, u roku od jedan ili dva sata, ili čak u roku od nekoliko minuta. No, Solak i suradnici su mimo zakona kupovali respiratore, krevete s madracima i posteljinom, lanč pakete, karbonske grijalice za šatore, raznu medicinsku opremu…

Revizori navode da nije bilo objektivne hitnosti i s obzirom na ugovorene rokove isporuke, na stanje robe na kraju godine, kao i na činjenicu da sva roba nije isporučena. Osim toga, nije prezentirana dokumentacija na osnovu koje bi se utvrdile specifikacije i karakteristike roba koje su bile predmet nabavke, niti da je izvršena provjera kvalificiranosti ponuđača. Nisu prezentirani zapisnici na osnovu kojih bi se potvrdilo da su vođeni pregovori s dobavljačima kako bi se dobila najbolja ponuda za uložena sredstva. Također, nije se pratila realizacija zaključenih ugovora kod prijema robe i plaćanja.

Revizori nisu mogli analizirati određene nabavke (respiratori, testovi, maske, kombinezoni…) jer su nadležne institucije (Tužitečjstvo BiH, Državna agencija za istrage i zaštitu, Općinski sud Sarajevo) izuzele ovu dokumentaciju.

Međutim, analizirali su nabavku nitril rukavica u vrijednosti od 42.120 KM, a ugovor je zaključen s ''Fabrianom'' d.o.o. Sarajevo. Revizori su utvrdili da je sve plaćeno dobavljaču avansno 100%, a cjelokupna ugovorena količina nikad nije isporučena.

Sporne su i nabavke koje su provedene zaključujući ugovore s tvrkom ''Patrio''. Kupljeno je 50.000 komada zaštitnih odijela tip 5, isporuka je kasnila manje od mjesec dana, a na 31. 12. 2020. godine na stanju u skladištu je ostalo 9.936 komada.

Pored ovih, u skladište je od istog dobavljača zaprimljeno 500 komada višekratnih dvoslojnih zaštitnih odijela, koja nisu data nikome i u cijelosti su bila na stanju na 31. 12. 2020. godine. ''Patrio'' je za FUCZ nabavio i 20 termalnih kamera u vrijednosti od 77.220 KM. Ove medicinske kamere su u vrijeme stanja nesreće korištene za mjerenje tjelesne temperature na graničnim prijelazima. Na stanju je 31. 12. 2020. godine bilo 14 komada. Odlukom nije utvrđeno za koje institucije se nabavljaju, u kojem broju i kako će se podijeliti.

Nabavka 1.000 komada višekratnih zaštitnih odijela u vrijednosti od 175.500 KM izvršena je na osnovu zaključenog ugovora opet s tvrtkom ''Patrio''. Uvidom u robnu karticu konstatirano je da je u travnju 2020. godine podijeljeno 215 komada, a na 31. 12. 2020. godine u skladištu je ostalo 785 komada ovih zaštitnih odijela.

Od tvrtke ''Metalos'' kupljeni su kreveti s madracem i posteljinom za oko 190.000 KM, a stanje u skladištu na 31. 12. 2020. godine bilo je 500 komada, koliko je i nabavljeno.

Ostale nepravilnosti

Revizori su potvrdili da se na računu na kojem se nalaze sredstva posebne naknade, odnosno sredstva zaštite i spašavanja, nalazi znatno manje novca nego prije pandemije, o čemu je Žurnal već pisao.

Na tom računu je prije izbijanja pandemije bilo oko 24 milijuna maraka, prema revizorskom izvještaju u 2020. je utrošeno blizu 20 milijuna, na račun je ''leglo'' nešto više od četiri milijuna, dok je u 2021. godinu preneseno oko sedam i pol milijuna KM.

Za kraj se navodi i da su nakon izvršene revizije za 2019. godinu date ukupno 24 preporuke. Od tog broja, čak njih 16 je nerealizirano.

Kopirati
Drag cursor here to close