Primali plaće iako nisu dolazili redovno na posao

Smjene u Željeznicama RS-a

Uprava poduzeća je premjestila četvoricu rukovodilaca i radnika na niže pozicije u Doboju. Oni koji nisu dolazili na posao i dalje su na istim radnim mjestima.
Vijesti / Flash | 03. 04. 2019. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio priču o radnicima ''Željeznica Republike Srpske'' (ŽRS) koji primaju paće iako ne dolaze redovno na posao, Uprava poduzeća je premjestila četvoricu rukovodilaca i radnika na niže pozicije u Doboju. Oni koji nisu dolazili na posao i dalje su na istim radnim mjestima.

Mirko Ostojić je bio direktor Odjela za vuču vlakova, a Branko Pašalić evidentičar u tom odjelu. Oni su premješteni na niže pozicije – Ostojić je sada šef, a Pašalić evidentičar Radne jedinice za vuču vlakova. Novo Panić je bio direktor Sektora za vuču vozova, a sada je glavni inženjer za eksploataciju vuče u Odjelu za vuču vozova. Dragan Subašić je bio vršilac dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija. Nadzorni odbor ŽRS-a nije mu produžio mandat i on je sada na poziciji zamjenika izvršnog direktora Poslova infrastrukture.

Zoran Ilinčić, koji je posljednjih šest mjeseci na poziciji vršitelj dužnosti generalnog direktora ŽRS-a, rekao je novinarima tijekom istraživanja da nije znao za sve što je CIN otkrio i da će tražiti odgovornost od svojih radnika: ''Suština je da svako odgovara za svoj rad''.

Ostojić je pomogao Mladenu Paniću da prikrije odsustvo od sedam i po mjeseci koje je proveo u zatvoru. Panić je bio u zatvoru u Istočnom Sarajevu, a Ostojić je prihvaćao potvrde o bolovanju, davao mu odmor i uz pomoć evidentičara Pašalića lažno ga prijavljivao kao prisutnog na poslu u Doboju. Mladen Panić je uspio zadržati posao i sve vrijeme dok je bio u zatvoru, primao je plaću iz ŽRS-a.

Mladen Panić je ostao na radnom mjestu na kojem je i bio – elektrotehničar u vatrogasnom servisu Odjela za vuču vlakova u Doboju. Njegov otac je Ostojićev nadređeni i kum Novo Panić. Novinarki CIN-a je rekao da je znao da se zbog njegovog sina krši Zakon o radu RS-a. Također, u njegovom uredu svakodnevno je evidentiran kao prisutan na poslu u Doboju i radnik Sektora Rajo Šiljak iako nije dolazio na svoje radno mjesto.

Kao vršitelj dužnosti izvršnog direktora Poslova operacija Dragan Subašić je znao da Šiljak ne dolazi na posao, ali nije uradio ništa da to sankcionira. Novinarki CIN-a je rekao da će sačekati da se taj problem riješi umirovljenjem Šiljka: ''Ako su ga svi sve ove godine trpili, ovo njegovo, dajte, molim Vas, ostavite me na miru da i ja istrpim ovo da se s njim pozdravim“.

Tako će i biti. Šiljak je trenutno na godišnjem odmoru i nakon toga odlazi u mirovinu. Pored plaće je primao i 150 maraka za putne troškove od Istočnog Sarajeva gdje živi do posla u Doboju na koji nije dolazio.

Okružno javno tužilaštvo u Doboju provjerava navode o prikrivanju odsustva s posla Mladena Panića.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close