Pronevjera

Bivši direktor optužen da je oštetio Željeznice RS za pola milijuna maraka

Dušan Spremo je optužen da je nesavjesnim radom u službi oštetio Željeznice RS za 516.701 maraka.
Gospodarstvo / Posao | 27. 03. 2019. u 16:56 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osnovni sud u Doboju potvrdio je optužnicu koja Dušana Spremu, nekadašnjeg izvršnog direktora Poslova prevoza u Željeznicama Republike Srpske (RS), tereti da je nesavjesnim radom oštetio ovu firmu za više od pola milijuna maraka. 

On je optužen da je nesavjesnim radom u službi oštetio spomenuto poduzeće za 516.701 maraka. 

U optužnici se navodi da je Spremo prilikom zaključivanja ugovora između Željeznica RS kao kupca i Fabrike alatnih strojeva “Rafamet” iz Poljske kao prodavca, svojim potpisom ovjerio dva priloga u kojima su opisane tehničke karakteristike prese koja je bila predmet kupovine. 

Tako je, kako se navodi u optužnici, prilikom pregovora o detaljima nabavke i isporuke tražio dvostranu presu s dva cilindra. Međutim, ugovorom je kupljena jednostrana univerzalna presa s jednim cilindrom, koja se znatno razlikovala u cijeni. 

''Spremo je kao član radne grupe Željeznica RS na razgovorima o detaljima oko nabavke i isporuke novih i remontiranih strojeva iz proizvodnog programa tvrtke ‘Rafamet’ bio upoznat da je predmet nabavke dvostrana presa, pri čemu je mogao znati da uslijed razlike između cijene ugovorene prese s jednim cilindrom i ranije dogovorene prese s dva cilindra po istoj cijeni može nastupiti veća šteta'', navodi se u optužnici. 

Ugovor s “Rafametom” zaključen je 2010. godine u okviru ugovora između Vlade Poljske i Vlade RS o dodjeli kredita u vezi s pomoći koji se odnosio na projekt modernizacije radioničkih kapaciteta za održavanje šinskih vozila Željeznica RS, javio je BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close