Prestanak padalina

Smirivanje situacije: Svi vodostaji rijeka u opadanju, osim Save

Iz "Voda Srpske" su priopćili da je na vodomjernoj stanici u Gradišci vodostaj Save 706 centimetara, čime je premašena kota redovne obrane od poplava koja iznosi 700 centimetara.
Vijesti / Flash | 19. 05. 2023. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kiša koja je danima padala u Bosni i Hercegovini, konačno je prestala. Nivoi rijeka su u opadanju te se stabilizira situacija u vezi s poplavama koje su pogodile dijelove naše zemlje.

Najteže u Krajini 

Blagi porast vodostaja zabilježen je samo na rijeci Savi, koji će, prema prognozama, biti nastavljen i u iduća dva dana. Poplave su najteže posljedice ostavile u Krajini, gdje je poplavljeno stotine objekata te velike površine poljoprivrednog zemljišta.

Iz "Voda Srpske" su priopćili da je na vodomjernoj stanici u Gradišci vodostaj Save 706 centimetara, čime je premašena kota redovne obrane od poplava koja iznosi 700 centimetara.

Porast vodostaja Save posljedica je vodenog vala koji pristiže iz Slovenije i Hrvatske i pritoka ove rijeke na teritoriji Republike Srpske, prenosi BHRT

Na rijeci Vrbas i dalje se bilježi povišen vodostaj, ali s tendencijom stagnacije i opadanja u idućim danima, u vrijednostima zavisno od režima rada Hidroelektrane "Bočac".

Vodostaji rijeka Une i Sane u Novom Gradu su u opadanju za po više od pola metra, ali su redovne mjere obrane od poplava i dalje na snazi, rečeno je u općinskoj Civilnoj zaštiti.

Obustave, evakuacije...

Kako su naveli, vodostaj Une jutros je 462 centimetra, odnosno za 52 manje od četvrtkaujutro, a nivo Sane je 490 centimetara ili 60 manje od četvrtka ujutro.

U Novom Gradu poplavljeno je više od 40 stambenih objekata, a iz naselja Mlakve i Rudice evakuirano je 46 osoba.

Samostalni stručni suradnik za poslove Civilne zaštite Mirko Lukić rekao je da se ispumpava voda u naselju Radišići i kod Osnovne škole "Sveti Sava", nakon čega će građanima biti isporučeni isušivači.

Stožer za izvanredne situacije u Novom Gradu, koji je sinoć ukinuo izvanrednu situaciju, odlučio je da poslije dva dana obustave danas počne nastava u osnovnim i srednjim školama, osim u Osnovnoj Školi "Sveti Sava". Također, danas radi i Dječji vrtić "Pčelica Maja".

Zbog oštećenja je na deset lokalnih puteva obustavljen promet.

Na vodomjernoj stanici u Prijedoru izmjeren vodostaj rijeke Sane od 367 centimetara, što je ispod kote redovne obrane od poplava, s tendencijom daljeg opadanja u narednim danima.

Situacija na ostalim glavnim vodotocima u Republici Srpskoj u slivovima Save i Trebišnjice je stabilna.

Ispumpavanja 

Prema rješenjima Javne ustanove "Vode Srpske", trenutno su na snazi mjere izvanredne obrane od poplava za poplavno područje Dubičke ravni, sektori jedan, dva, tri i četiri te mjere redovne obrane od poplava za poplavno područje Lijevče polja i Srbačko-nožičke ravni u sektorima pet i šest.

U Kostajnici je ukinuta izvanredna situacija uzrokovana poplavom i sada slijedi ispumpavanje vode iz objekata, rečeno je u općinskom Stožeru za izvanredne situacije.

Iz Stožera navode da se voda povlači iz poplavljenih područja i da nema opasnosti od podzemnih voda te ističu da predstoji mehaničko čišćenje i dezinfekcija objekata te postavljanje isušivača.

Stožer je odlučio i da od ponedjeljka, 22. svibnja redovno rade škole i vrtić.

Kopirati
Drag cursor here to close