Škole i vrtići ne rade

Novi Grad: Rijeke u opadanju, iz poplava evakuirano 15 osoba

Iako se jučer u krajiškim medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno je da osoba nije upala u vodu uslijed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je s područja Bužima.
Vijesti / Flash | 18. 05. 2023. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vodostaji Une i Sane su u opadanju, škole i vrtići danas ne rade, a iz poplava je evakuirano 25 osoba, rečeno je Srni u lokalnom Centru za obavještavanje.

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Milan Novitović rekao je jutros novinarima da timovi nastavljaju rad u Novom Gradu i da je prioritet ispumpavanje vode.

Klizišta

Vodostaj rijeke Une u 7.00 sati je 516 centimetara što je za 21 centimetra manje od 18.00 sati sinoć, a razina Sane je 550 centimetara ili 18 manje nego u 18.00 sati sinoć.

U protekla 24 sati na ovom području palo je pet litara kiše po metru kvadratnom.

Poplavljeno je 40 objekata u naseljima Mlakve, Urije, Suhača i Poljavnice. Iz naselja Mlakve i Rudice evakuirano je 25 osoba.

Oštećeno je pet lokalnih puteva, a evidentirano je i pet klizišta.

Nastave danas nema u osnovnim i srednjim školama, a ne radi ni dječji vrtić "Pčelica Maja", odluka je kriznog stožera.

Na sjednici općinskog Stožera za izvanredne situacije jučer ujutro je proglašena izvanredna situacija uzrokovana elementarnom nepogodom.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Er Ko (@erkobass)

USK: Vodostaji u opadanju ili stagnaciji

Jutros iz Unsko-sanskog kantona stižu malo pozitivnije vijesti u odnosu na jučer, a razlog je opadanje vodostaja svih rijeka. Kako je potvrđeno, svi vodostaji su u opadanju ili stagniraju.

U opadanju je pritoka Unac u Drvaru, rijeka Una stagnira u Martin Brodu, a od Kulen Vakufa, Kostela do Bosanske Krupe je u opadanju.

Također, rijeka Sana u Ključu i Sanskom Mostu bilježi pad vodostaja.

Ono što također raduje sve stanovnike poplavljenih područje jeste da kiša jutros ne pada, ali ni da tijekom noći nije bilo obilnijih padavina.

Detaljniji izvještaj o stanju u cijelom Unsko-sanskom kantonu očekuje se oko 9 sati.

Iako se jučer u krajiškim medijima pojavila informacija da su poplave odnijele i jedan ljudski život, potvrđeno je da osoba nije upala u vodu uslijed poplava već da se radi o psihički nestabilnoj osobi i da je s područja Bužima.

Tijelo ženske osobe i dalje nije pronađeno, iako je primijećeno da pluta. Po dojavi odmah je aktivirana Služba za spašavanje nad vodom i pod vodom, međutim ništa nisu uspjeli pronaći.

Na prijedlog Kantonalnog stožera civilne zaštite, na 21. sjednici održanoj 17.05.2023. godine, radi zaštite i spašavanja ljudi od poplava koje su zadesile područje Unsko-sanskog kantona, Vlada Kantona donijela je Odluku o proglašenju stanja prirodne nesreće na području Unsko-sanskog kantona za gradove Bosansku Krupu, Bihać, Cazin, općine Sanski Most i Velika Kladuša.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Er Ko (@erkobass)

Kopirati
Drag cursor here to close