Ima pravo žalbe

Potvrđena smjena Gordane Tadić

Drugostupanjska disciplinska komisija VSTV-a BiH donijela je odluku u postupku koji se vodi protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljice Tužilaštva BiH.
Vijesti / Flash | 23. 09. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnjoj sjednici Drugostupanjske disciplinske komisije Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH izglasana je smjena Gordane Tadić glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić.

Kako je priopćeno iz VSTV-a BiH, Komisija je potvrdila prvostupanjsku odluku, kojom je Tadić razriješena dužnosti.

Međutim, riječ je o nepravosnažnoj odluci jer Tadić ima pravo žaliti se Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću, koji mora dati konačnu riječ, prenosi Avaz.

''Tuženoj je za navedene disciplinske prekršaje, na osnovu odredaba člana 58. stav 1. točka (e) i člana 59. Zakona o VSTV-u BiH, izrečena disciplinska mjera: Premještanje s mjesta glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine na mjesto tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine. Protiv odluke Drugostupanjske komisije VSTV-a BiH može se uložiti žalba Vijeću kao cjelini u roku od 8 dana od dana prijema odluke. Odluka Drugostupanjske disciplinske komisije može se pobijati samo zbog izrečene disciplinske mjere, u skladu s članom 103. stav 2. Poslovnika VSTV-a BiH - stoji u odluci.

U tužbi koju je protiv Tadićeve podnio Ured disciplinskog tužitelja navedeno je da je zanemarivala obveze i naloge VSTV-a da se predmeti Tužiteljstva BiH raspoređuju u rad tužiteljima putem sustava koji je automatiziran.

Također, kako se navodi u tužbi, Tadić je propuštala da kao rukovoditelj Tužiteljstva BiH, primjenom Zakona o zaštiti tajnih podataka, osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provjera osoblja Tužiteljstva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga VSTV-a da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mjere Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Inače, krajem srpnja je prvostupanjska disciplinska komisija VSTV-a utvrdila da je glavna tužiteljica u BiH počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je donesena odluka o njenoj smjeni s ove funkcije.

Da bi odluka postala pravosnažna, bilo je potrebno da je potvrdi i Drugostupanjska komisija VSTV-a, što je učinjeno na današnjoj sjednici.

Drugostupanjsku komisiju VSTV-a čine Slavo Lakić, Mustafa Šabić i novizabrani član VSTV-a iz reda tužitelja Sanin Bogunić.

Od kada postoji institucija Tužiteljstva BiH, odsjeća Klix, nijedan glavni tužitelj, odnosno tužiteljica nisu dočekali kraj mandata, već su smjenjivani uz skandale.

Prvi glavni tužilac bio je Marinko Jurčević, koji je tu funkciju obnašao do 2008., kada je otišao na bolovanje, nakon čega je i podnio ostavku. Naknadno je navodio pritiske kojima je bio izložen. Njegov nasljednik Milorad Barašin je smijenjen jer je imao neprimjerene kontakte s osobama koje su krijumčarile oružje, prenosi ovaj portal. Barašina je naslijedio Goran Salihović, koji je 2016. suspendiran nakon afere "Transkript" u čijem su središtu bili novinar Mato Đaković i Milorad Dodik.

Presretnuti su razgovori između Đakovića i Dodika u kojima se spominje da će istraga protiv Dodika u predmetima "Bobar banka" i "Pavlović banka" biti obustavljeni.

Kopirati
Drag cursor here to close