Slučaj Ivice Miškovića

BiH još nije zatražila izručenje osuđenog pedofila

Domaće pravosuđe, koje je ionako na meti brojnih kritika, još jednom je pokazalo svoju tromost, a javnost je s razlogom ogorčena...
Vijesti / Flash | 12. 12. 2023. u 09:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako je prošlo više od mjesec dana kako je iz Osnovnog suda u Banja Luci pobjegao osuđeni pedofil Ivica Mišković (65) iz Kaknja, a zatim uspio ući u Hrvatsku, BiH još od susjedne zemlje nije zatražila njegovo izručenje, prenose Nezavisne novine.

Na taj način, domaće pravosuđe, koje je ionako na meti brojnih kritika, još jednom je pokazalo svoju tromost, a javnost je s razlogom ogorčena, jer je riječ o čovjeku koji je i na ovaj način izazvao strah i napetost, ali i pokazao da je vješt da nadmudri brojne institucije.

Predmet nije zaprimljen

"Uvidom u informacijski sustav Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine utvrđeno je da ovaj predmet ne prolazi našu evidenciju, odnosno do danas nije zaprimljen, pa vam u tom kontekstu i ne možemo dati bilo kakvu informaciju", rečeno je iz Ministarstva pravde BiH.

To u praksi znači da se Osnovni sud u Banja Luci još nije obratio Ministarstvu pravde BiH kako bi ovo ministarstvo od hrvatskih vlasti tražilo da izruči Miškovića.

"Praksa je takva. Sud treba da se obrati Ministarstvu pravde BiH, a onda Ministarstvo pravde treba da se obrati organima u Hrvatskoj", prenose Nezavisne.

Sa druge strane, iz Osnovnog suda u Banja Luci navode kako poduzimaju sve odgovarajuće radnje u skladu s fazom postupka prema nadležnim organima za izručenje osuđenog I.M.

Prema riječima Brankice Spasenić, novinarke iz Banja Luke, koja je niz puta izvještavala o slučaju "Mišković", sve što se dogodilo, odnosno što se nije dogodilo u posljednjih mjesec dana, obeshrabruje da će bjegunac biti izručen BiH i ovdje dočekati pravosnažnu presudu.

Nezainteresiranost nadležnih

"Evidentna je nezainteresiranost nadležnih institucija za ovaj slučaj, neažurnost u zahtjevima za izručenje do provođenja istrage i utvrđivanja odgovornosti za eventualne propuste, jer činjenica je da Mišković slobodno šeta i otvoreno govori o tome gdje i kako je nezakonito napustio BiH, kao da je prešao seoski plot, a ne državnu granicu", rekla je Spasenić.

Mišković je, podsjetimo, pobjegao 7. studenog iz Osnovnog suda u Banja Luci, nakon što je zbog četiri obljube nad djevojčicom osuđen na ukupno četiri godine robije.

Mišković je, podsjetimo, u samo dvije godine uspio dva puta prevariti kompletan domaći sustav. Prvi put je to bilo kada je pobjegao shvativši da će zbog onog što je uradio biti uhićen u veljači 2021. godine.

Nakon drugog bjega, ispostavit će se, "skrasio se" u Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, ali ga tamošnja policija nije uhitila, jer za to nema osnove, obzirom na to da on ima njihovo državljanstvo.

Kopirati
Drag cursor here to close