Do 22. lipnja

Slovenija do ljeta produžila kontrolu na granici s Hrvatskom

Usvajanje mjera za osiguranje javnog reda i unutarnje sigurnosti poduzima se zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku.
Vijesti / Flash | 14. 12. 2023. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produžuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024. Kao razlog produljenja kontrole vlada je navela pogoršanje sigurnosti na Bliskom istoku i prijetnje od terorizma.

Usvajanje mjera za osiguranje javnog reda i unutarnje sigurnosti poduzima se zbog pogoršanja sigurnosne situacije na Bliskom istoku, poziva terorističkih organizacija na izvođenje nasilnih djela u zapadnim zemljama, kao i nastavka ruske invazije na Ukrajinu, sigurnosne situacije u Afganistanu i nasilja u nekim afričkim zemljama, navodi se.

Graničnu kontrolu uveli 21. listopada

Ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar već je u studenome najavio da će Slovenija produžiti nadzor granica za još šest mjeseci, prenosi Hina.

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada, nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Razina terorističke ugroženosti porasla

Razina terorističke ugroženosti porasla je u posljednje vrijeme u nekoliko članica Europske unije, a slovenski MUP procijenio je, uzimajući u obzir načela šengenskog prostora, da prijetnja jednoj članici može predstavljati prijetnju za cijelo područje. U međuvremenu procjena opasnosti od terorizma u Sloveniji ostaje na trećoj razini na ljestvici od pet stupnjeva, dodaju.

Slovenija je dosad obavljala graničnu kontrolu u skladu s člankom 28. šengenskog zakonika, a novo proširenje kontrole temeljit će se na članku 25., navodi agencija STA.

Kopirati
Drag cursor here to close