Ograničenje slobode

Sloboda medija 0 bodova: Dopisnik njemačkog Spiegela prisiljen napustiti Tursku

Vijesti / Flash | 17. 03. 2016. u 14:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemački časopis Der Spiegel objavio je da je njegov dopisnik bio primoran napustiti Tursku jer mu vlasti nisu produljile akreditaciju i osudio je odluku koja ograničava "slobodu tiska".

"Takvo je ponašanje spram našeg dopisnika, po nama, neprihvatljivo i krši slobodu tiska", osudio je Spiegel na internetskoj stranici, piše Hina.

Po njemačkom časopisu, usprkos "mjesecima napora", novinar Hasnain Kazim nije uspio dobiti akreditaciju te shodno tome ni boravišnu dozvolu.

"U brojnim člancima izvještavao je kritički, ali pravedno o kršenjima i greškama vlade kao što to čini svaki dobar novinar", piše časopis.

"Ponašanje turskih vlasti može dovesti do samo jednog zaključka - da je naš dopisnik nepoželjan zbog svojeg posla koji je obavljao na terenu", nastavlja časopis.

Po diplomatskim izvorima u Turskoj, novinski ured premijera Ahmeta Davutoglua odbio je obnoviti novinarsku iskaznicu osam od dvadesetak akreditiranih njemačkih novinara, prenosi Index.

Odlazak dopisnika uglednog njemačkog magazina događa se u trenutku kad njemačka kancelarka naporno radi da uvjeri europske partnere u finaliziranje kontroverznog sporazuma s Turskom radi zaustavljanja priljeva stotina tisuća migranata u Europu.

Kritičari tog plana, o kojem se danas i u petak pregovara u Bruxellesu na europskom summitu, strahuju da EU zatvara oči pred postupcima režima predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Kopirati
Drag cursor here to close