Krijumčarenje narkotika

Sky/Anom aplikacija: Sud potvrdio optužnicu, njom obuhvaćen i policijski službenik MUP-a HNŽ

Svi optuženi nalaze se u pritvoru i terete se da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regije, EU i Južne Amerike, činili kaznena djela neovlaštenog međunarodnog prometa droga.
Vijesti / Flash | 01. 02. 2023. u 16:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud Bosne i Herecegovine potvrdio je optužnicu u predmetu Saša Ratković i drugi, čiji su akteri koristili Anom aplikaciju, namjenjenu za ostvarivanje zaštićene kriptovane komunikacije, saznaje Fena u Tužiteljstvu BiH.

Optužnicom u ovom predmetu, koja se odnosi na međunarodno krijumčarenje narkotika, obuhvaćeni su – Saša Ratković, zvani Sale (1991.); Dragan Supić (1974.); Tomislav  Vidaković Tomislav, zvani Tomo (1990.); Vladica Rakić (1981.); Vasilije Stjepić, zvani Profa (1967.); Mitar Blagojević, zvani General (1986.); Miroslav Čalija (1975.), policijski službenik MUP-a HNK i Dražen Šiniković (1980.).

Optuženi u pritvoru

Svi optuženi nalaze se u pritvoru i terete se da su, djelujući kao organizirana kriminalna grupa i pripadnici grupe koja je djelovala na području BiH, zemalja regije, EU i Južne Amerike, uz korištenje kriptovanih aplikacija za komunikaciju, činili krivična djela neovlaštenog međunarodnog prometa velikih količina opojnih droga - kokain i marihuana, uz sticanje velike nezakonite imovinske koristi, pranje novca, krivotvorenje isprave i druga krivična djela.

U optužnici se navodi da su akteri slučaja, nakon sticanja velike nezakonite imovinske koristi stečene prodajom velikih količina opojne droge kokain i marihuana, novac ulagali u kupovinu zemljišta, izgradnju objekata, najviše na području Ivanice, Mostara i Brčkog, zatim kupovinu vozila i drugih dobara.

Tužiteljstvo BiH zatražilo je blokiranje identificirane pokretne i nepokretne imovine, radi osiguranja zabrane otuđenja tijekom postupka.

Pranje novca i kupnja nekretnina

Kako je ranije priopćeno, optuženi su, između ostalog, vršili krivotvorenje dokumenata za neometano međunarodno kretanje članova organizirane kriminalne grupe, pri čemu su zloupotrebljavani policijski kapaciteti, a optuženi policijski službenik tereti se da je pomagao optuženima davanjem informacija o policijskim aktivnostima, kao i u krivičnih djelima - pranja novca i kupnje nekretnina.

Tužiteljstvo BiH će žalbene navode dokazivati pozivanjem 58 svjedoka i stručnih vještaka i prilaganjem više od 450 materijalnih dokaza, među kojima su i dokazi pribavljeni putem međunardne pravne pomoći od pravosudnih institucija SAD i FBI.

Kopirati
Drag cursor here to close