Zabrinuti

Škole u Srbiji kreću u štrajk: Traže veću sigurnost

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.
Vijesti / Flash | 04. 05. 2023. u 10:39 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nastava u srbijanskim školama danas počinje minutom ćutanja kako bi se odala počast stradalim učenicima i zaposlenom u Osnovnoj školi ''Vladislav Ribnikar'' u Beogradu. Nastave sutra verovatno neće ni biti s obzirom na to da su sindikati prosvjete, zabrinuti za svoju sigurnost, najavili štrajk.

Za petak, 5. svibanj, najavljena je potpuna obustava rada tijekom koje će zaposleni biti u školama, ali neće izvoditi nastavu.

Granski sindikat prosvjetnih radnika Srbije ''Nezavisnost'' zahtjeva hitno postavljanje detektora metala na ulazu u osnovne i srednje škole, obvezno angažiranje profesionalnog osiguranja i bolje organiziranje rada školskih policajaca.

''Tražimo i zabranu promoviranja i javnog pojavljivanja svih osuđenih kriminalaca i zločinaca, kao i svih rijaliti emisija u kojima se sudionici nasilno ponašaju'', zahtjeva se u priopćenju ''Nezavisnosti''.

Sindikat radnika u prosvjeti Srbije navodi da će stupiti u štrajk radi ispunjenja sljedećeg uvjeta:

''Osiguranje svim zaposlenima u prosvjeti poštovanja dostojanstva ličnosti na radu, kao i rad na radnom mestu i u radnoj okolini na kojima su sprovedene mjere sigurnosti i zdravlja na radu.''

Iz Unije sindikata prosvjetnih radnika Srbije navode da je njihova profesija degradirana, a život učenika i svih zaposlenih ugrožen.

''Živimo u društvu u kome su sveprisutni agresija i nasilje: verbalno, medijsko, fizičko... Ono je, ne samo u školama, već u cjelokupnom društvu doživjelo vrhunac. Kao društvo smo iznevjerili, kao država zatajili. Srbija treba da stane i zapita se dokle je stigla i kuda i kako nakon ovog'', piše u priopćenju unije.

Sindikati su izrazili sućut obiteljima nastradalih, a ozlijeđenima poželjeli brz oporavak.

Iz Ministarstva prosvjete Srbije školama je stigao dopis da natjecanja planirana za vikend treba početi minutom ćutanja, a da se izleti, ekskurzije i nastava u prirodi planirani do kraja tjedna, ukoliko je moguće, odlože. U Srbiji je proglašena trodnevna žalost od petka do nedelje.

Podsjetimo, osmero djece i radnik osiguranja ubijeni su jučer u oružanom napadu u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru. Šestero učenika i jedna nastavnica su ranjeni, a napadač K.K, učenik sedmog razreda te škole, je uhićen nakon što je sam pozvao policiju.

Građani više gradova sinoć su se okupljali na trgovima da bi paljenjem sveća odali počast žrtvama, a slična okupljanja širom Srbije najavljena su i za danas.

Kopirati
Drag cursor here to close