Sastanak

Skočibušić: Osigurati sredstva za sigurno skladištenje radioaktivnog materijala

Siniša Skočibušić je razgovarao s ravnateljem ržavne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 06. 03. 2024. u 12:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. sa suradnicima razgovarao je 28. veljače 2024. godine u Sarajevu s ravnateljem Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine Ivanom Lasićem, mag. phys. i suradnicima o unaprjeđenju nuklearne i radijacijske sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

Uložiti dodatni napor

Riječ je o prvom sastanku dvojice ravnatelja iako suradnja dvaju institucija traje godinama.

"Na radnom sastanku s predstavnicima Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine razgovarali smo, prije svega, o privremenom centralnom skladištu istrošenih radioaktivnih izvora/radioaktivnog otpada koje je smješteno u Rakovici", kazao je na početku Skočibušić.

Ističe kako je zajednički utvrđeno da se mora uložiti dodatni napor da se osiguraju sredstva za kondicioniranje i sigurno skladištenje postojećeg radioaktivnog materijala, kao i preduvjeti za buduće skladištenje istog.

"Dodatno smo razgovarali o Trgovskoj gori i o uključivanju Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u istraživanje nultog stanja radioaktivnosti kroz Koordinacijsko tijelo o Trgovskoj gori na državnoj razini. Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je izrazio spremnost da, u sklopu svojih aktivnosti, stavi na raspolaganje kadar i materijalno-tehnička sredstva za ovu važnu aktivnost. Na sastanku je razgovarano i o dijelu sustava monitoringa radioaktivnosti u okolišu koji se odnosi na stanice za mjerenje brzine doze zračenja i u nadležnosti su BiH, RS i FBiH kao i cjelokupnoj integraciji i jačanju suradnje na polju monitoringa radioaktivnosti u okolišu", rekao je Skočibušić.

Modernizacija propisa iz radijacijske zaštite

Sugovornici su razgovarali i o potrebi modernizacije propisa iz radijacijske zaštite s posebnim osvrtom na pravilnike o zbrinjavanju radioaktivnog otpada i tehničkim servisima za zaštitu od ionizirajućeg zračenja, o ujednačavanju izvještajnih obrazaca za Državnu regulatornu agenciju za radijacijsku i nuklearnu sigurnost Bosne i Hercegovine i krajnje korisnike te međunarodnoj pomoći u ovim područjima.

Podsjećamo, pri Sektoru zdravstvene ekologije Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine je Služba za zaštitu od zračenja koja se bavi ispitivanjem radioaktivnosti i dozimetrijskim ispitivanjima. Služba je organizirana u dva Odjela: Odjel za kontrolu radioaktivnosti i Odjel za dozimetriju.

Foto: PR / Sastanak u Sarajevu

Odjel za kontrolu radioaktivnosti, vrši ispitivanja radioaktivnosti uzoraka hrane, okolinskih uzoraka, uzoraka građevinskog materijala, predmeta opšte upotrebe i drugih uzoraka, te utjecaj ionizirajućeg zračenja na stanovništvo. Odjel za dozimetriju vrši dozimetrijska ispitivanja u cilju procjene radijacijske zaštite na radnim mjestima gdje se koriste izvori ionizirajućeg zračenja, kao i kontrole kvaliteta samih izvora. Ispitne metode su standardne metode, akreditirane u skladu sa zahtjevima propisa koji reguliraju djelatnost rada.

Cilj rada Službe za zaštitu od zračenja je prikupiti i osigurati pouzdane rezultate ispitivanja ionizirajućeg zračenja, za kupce naših usluga, iz zdravstva i privrede, i za nadležno ministarstvo i druga nadležna tijela koja donose odluke na bazi podataka iz oblasti zaštite stanovništva i profesionalno izloženih lica od ionizirajućeg zračenja.  

Kopirati
Drag cursor here to close