Istraga u tijeku

NATO: Ako je napad na plinovod namjeran, odgovor će biti odlučan

Helsinki je u utorak priopćio da je šteta vjerojatno uzrokovana "aktivnošću izvana" i da se uzrok istražuje, što je izazvalo zabrinutost za regionalnu energetsku sigurnost i povisilo je cijene plina.
Vijesti / Svijet | 11. 10. 2023. u 16:57 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"NATO će razgovarati o šteti na plinovodu i kablu za prijenos podataka između država članica Finske i Estonije, i dat će "odlučan" odgovor ako se pokaže da je uzrok namjerni napad", kazao je generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg u srijedu.

Oštećenje na cjevovodu Balticconnector i telekomunikacijskom kablu potvrđeno je u utorak nakon što je jedan od dva operatera plinovoda, finski Gasgrid, primijetio pad pritiska i moguće curenje u nedjelju navečer tijekom oluje.

Aktivnost izvana

Helsinki je u utorak priopćio da je šteta vjerojatno uzrokovana "aktivnošću izvana" i da se uzrok istražuje, što je izazvalo zabrinutost za regionalnu energetsku sigurnost i povisilo je cijene plina.

"Sada je važno utvrditi što se dogodilo i kako bi se to moglo dogoditi", izjavio je Stoltenberg novinarima u Bruxellesu uoči sastanka vojnog saveza.

"Ako se dokaže da se radi o namjernom napadu na infrastrukturu ključnu za NATO, onda će to biti, naravno, ozbiljno, ali će također biti dočekano ujedinjenim i odlučnim odgovorom NATO-a", kazao je.

Naftovod, između Inkooa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji, prelazi Finski zaljev, dio Baltičkog mora koji se proteže na istok u ruske vode i završava u luci Sankt Peterburg.

Balticconnectorom zajednički upravljaju estonski operater sistema za električnu energiju i plin Elering i finski operater sistema za prijenos plina Gasgrid, od kojih svaki posjeduje polovinu plinovoda.

Kremlj: Uznemirujući incident

Operateri su u priopćenju naveli da će planiranje i izvođenje popravki plinovoda trajati najmanje pet mjeseci, s tim da će se prijenos gasa vjerojatno nastaviti najranije do travnja iduće godine.

Kremlj je incident opisao kao "uznemirujući" i naveo da čeka nove informacije.

Ruski plinovod Sjeverni tok oštećen je napadom u Baltičkom moru, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov na redovnom brifingu u srijedu, govoreći o incidentu u rujnu 2022.

Incident u nedjelju dogodio se otprilike godinu dana nakon što su veći plinovod Sjeverni tok, koji prelaze kroz Baltičko more između Rusije i Njemačke, oštećeni eksplozijama za koje su vlasti navele da su uzrokovane sabotažom.

Mehanički udar ili mehaničko uništenje

Henri Vanhanen, istraživač na Finskom institutu za međunarodnu politiku, kazao je da će glavno pitanje biti kako bi NATO reagirao ako bi postojali dokazi o državnom akteru koji stoji iza oštećenja naftovoda u Baltičkom moru.

"Mislim da je dugoročno veliko pitanje imamo li jasan skup potencijalnih protumjera za takve (sabotažne) aktivnosti. Šta je odvraćanje", kazao je on.

Finska vlada je priopćila kako je razina pripravnosti povećana na kritičnoj infrastrukturi, jer su dužnosnici, uključujući predsjednika Saulija Niinista, dobili pregled situacije na izvanrednom sastanku u srijedu.

"Jasno se može vidjeti da su te štete uzrokovane prilično teškom silom, a mogući uzroci uključuju mehanički udar ili mehaničko uništenje", rekao je za Reuters estonski ministar obrane Hanno Pevkur.

Vjeruje se da je oštećenje naftovoda nastalo u finskim vodama, dok je proboj kabla bio u vodama Estonije, priopćile su finske vlasti.

Incidenti su se dogodili "u istom vremenskom okviru" rano u nedjelju, rekli su finski istražitelji.

Plinovod Balticconnector otvoren je u prosincu 2019. kako bi pomogao u integraciji tržišta plina u regiji, dajući Finskoj i baltičkim zemljama Estonije, Latvije i Litve veću fleksibilnost u snabdijevanju, prenosi Reuters.

Kopirati
Drag cursor here to close