Vršnjačko nasilje

U Čitluku vršnjak pretukao dječaka u osnovnoj školi: Tko je zakazao i tko odgaja djecu?

Tužno, tragično i zabrinjavajuće je da nitko nije priskočio u pomoć, nego su ostali osnovnoškolci sve to snimali i ''dobacivali''.
Vijesti / Crna Kronika | 23. 02. 2022. u 08:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sve češće se na društvenim mrežama pojavljuju video zapisi vršnjačkog nasilja, koje već odavno slovi za ozbiljan problem društvene zajednice.

Ovaj put nasilje se dogodilo u Čitluku, a na videu se može vidjeti kako jedan dječak tuče drugog. Udara ga šakama u glavu dok dječak koji leži na podu se ni ne brani.

Tužno, tragično i zabrinjavajuće je da nitko nije priskočio u pomoć, nego su ostali osnovnoškolci sve to snimali i ''dobacivali''.

Roditelji pretučenog dječaka su šokirani, a dijete koje je pretrpjelo nasilje trenutno ne pohađa nastavu.

O događaju su obaviješteni policija, Centar za socijalni rad i nadležno ministarstvo.

Inače, pretučeno dijete je deveti razred Osnovne škole fra Didaka Buntića u Čitluku. Škola je brzo reagirala te donijela odluku o statusu učenika koji su sudjelovali u tučnjavi. O kakvoj je odluci riječ, javnost će biti naknadno upoznata.

Psiholog Lucijana Bošnjak kaže da je najvažnije prepoznati nasilje, ali i reagirati.

''Nasilje je prvi korak, tu se javljaju izbjegavajuća ponašanja, da žrtva ima strah odlaska u školu, povlači se iz društva, depresivna je, ali ima i veliki osjećaj bespomoćnosti'', kaže Bošnjak za RTV Herceg-Bosne.

''Najvažnije je da cijelo društvo shvati da smo svi odgovorni - roditelji, učitelji, odgojno-obrazovne ustanove... Ono što se može raditi jesu psiho-edukativne radionice namijenjene učiteljima, roditeljima, djeci, kako bi svi mogli promicati prave životne vrijednosti'', dodaje Bošnjak.

''Djecu koja snimaju i promatraju to nasilje i dijele ga, njih treba osvijestiti da je to nasilje i da oni na nasilje odgovaraju nasiljem te tako potiču i sudjeluju u nasilju'', rekla je Bošnjak.

''Potrebno je da se žrtvi nasilja pruži utjeha i podrška, da se razgovara o problemu, da se razvijaju njegovo sniženo samopoštovanje i razvija optimizam'', rekla je psihologinja Bošnjak.



Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNŽ, navodi kako je evidentiran slučaj međuvršnjačkog nasilja u Čitluku.

''Policijski službenici su poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti i uključene su i druge službe'', rekao je Marić za RTV Herceg-Bosne.

Dodao je da u cijeloj prošlog godini policija u HNŽ nema veliki broj prijavljenih slučajeva.

''Potrebno je razlikovati vršnjačko nasilje i malodobnu delinkvenciju'', kaže Marić.

Marić dodaje da postoji tim MUP-a koji ide po školama i educira djecu.

''Taj dim daje im do znanja što je vršnjačko nasilje - fizičko, psihičko, verbalno, ekonomsko, a sve u cilju nanošenja emocionalne boli. Idemo s edukacijom da bi smanjili nasilje'', rekao je Marić.

Ravnatelj škole u kojoj se dogodilo nasilje rekao je kako je škola donijela odluku o statusu učenika koji su sudjelovali u tučnjavi, ali odluku nije htio podijeliti s javnosti, sve dok istu ne priopći roditeljima.

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Dan ružičastih majica je Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja i obilježava se posljednje srijede u veljači.

Obilježavanje Dana ružičastih majica je započelo u Kanadi kao znak podrške dječaku koji je trpio vršnjačko nasilje u školi samo zato što je bio odjeven u ružičastu majicu. Njegova je ružičasta majica simbolizirala podršku teško bolesnoj majci.

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tijekom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim se nasiljem smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari.

Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenika ponavljano zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako ga se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube.

Vršnjačko je nasilje važno na vrijeme prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe.

Kopirati
Drag cursor here to close