Svečana sjednica Gradskog vijeća

Široki Brijeg slavi svoj dan: Na svečanoj sjednici dodijeljena javna priznanja

Polaganjem vijenca na središnjem gradskom trgu i svečanom sjednicom Gradskog vijeća, Grad Široki Brijeg je počeo obilježavati Dan Grada.
Vijesti / Flash | 10. 08. 2018. u 15:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak je u kinu Borak održana svečana sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega povodom Dana Grada Širokog Brijega.

Nakon himne ''Lijepa naša'' u izvedbi klape Dobrkovići, na samom početku svečane sjednice Gradskog vijeća održane povodom Dana Grada Širokog Brijega, nazočne je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Vinko Topić.

Predsjednik Topić je govorio o radu Gradskog vijeća u proteklih godinu dana istaknuvši odličnu suradnju s gradonačelnikom Mirom Kraljevićem, gradskim službama i vijećnicima Gradskog vijeća.

Foto: Bljesak.info / Svečana sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega (Vinko Topić)

''Svaka epoha u razvoju Grada Širokog Brijega je imala svoje ljude s vizijom, ljude koji su bili ispred svog vremena, ljude kojima je na umu bila dobrobit ovog Grada, ljude koji su budućnost pomno planirali, a svakodnevnicu kritički analizirali. I danas se Široki Brijeg može ponositi takvim osobama, a među njima su i današnji dobitnici priznanja'', rekao je predsjednik Topić. Na kraju svog govora uputio je čestitku svim Širokobriježankama i Širokobriježanima povodom Dana Grada.

Izvješće o radu gradonačelnika Mire Kraljevića prikazano je u formi video projekcije. Prikazani su projekti koji su u tijeku, projekti koji su završeni, ali i oni projekti koji se planiraju raditi u budućnosti. Nakon video projekcije gradonačelnik Miro Kraljević se prigodnim riječima obratio svim nazočnima.

Foto: Bljesak.info / Svečana sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega (Miro Kraljević)

U svom izlaganju gradonačelnik Miro Kraljević istaknuo je brojne gospodarske projekte kao i kulturno-sportske događaje koji su obilježili Široki Brijeg kao mjesto koje se nalazi među najrazvijenijim jedinicama lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini.

Nazočne je prigodnim riječima pozdravio i vikar Hercegovačke franjevačke provincije BDM fra Ivan Ševo.

''Podsjećam vas, godine 1846., tada su podignuti franjevački samostan i crkva, po izboru i odluci naše tadašnje dične braće, Velika Gospa izabrana je za nebesku zaštitnicu našeg samostana i naše Provincije. Od tada pa do dana današnjega prepoznajemo snažnu životnu i vjerničku nit, snažno zajedništvo, između Boga i Gospe, franjevaca i hrvatskog naroda. Upravo nas zbog toga ne treba čuditi što su se tu, na Širokom Brijegu, dogodili višestruki podvizi i neizbrisivi uspjesi na tvarnom i duhovnom planu'', kazao je fra Ivan Ševo.

Također, pozdrave su uputili: Ivan Bosančić, gradonačelnik Vinkovaca grada prijatelja, župan Vukovarsko-srijemske Županije Božo Galić i Zdenko Ćosić, predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke. Također, pročitano je pismo generalnog konzula RH u Subotici i počasnog građanina Širokog Brijega Velimira Pleše. Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća bilo je nazočno izaslanstvo predvođeno hrvatskim članom Predsjedništva BiH, predsjednikom HNS-a i predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem.

''Moram iskazati svoje zadovoljstvo, svaki put kada smo ovdje i u mom Širokom Brijegu, osjećamo da možemo biti ponosni na ono što se radilo prošle godine'', kazao je Čović te izrazio uvjerenje kako će razvojnim strategijama uz ono sredstava što imaju u proračunu i u suradnji sa višim razinama vlasti, uskladiti razvoj, tako da Široki dobiva jednu posebnu dimenziju iz godine u godinu.

Foto: Bljesak.info / Svečana sjednica Gradskog vijeća Širokog Brijega (Dragan Čović)

''Ponosni smo što jesmo veliki narod u BiH, koliko god bili malobrojni'', poručio je Čović, te kazao: ''To treba da čuje svatko onaj tko misli da može u ime nas donositi odluke. Mi smo danas u prigodi da pošaljemo vrlo jasnu poruku, tu smo, razvijati ćemo se, graditi, bit ćemo predvodnici svih pozitivnih vrijednosti u BiH, kako kad je u pitanju vanjski, onaj europski put, tako, kad je i u pitanju ovaj socio-ekonomski i gospodarski, vrlo jasno, nikada nećemo čekati da nam netko drugi nešto da''.

Na temelju Odluke Gradskog vijeća dodijeljena su javna priznanja onima koji su doprinijeli napretku i ugledu Grada Širokog Brijega ili su postigli izuzetne rezultate u različitim djelatnostima. Javna priznanja Zlatna plaketa ''Grb Grada Širokog Brijega'' dodijeljena su:

  • Ogranku Matice hrvatske Široki Brijeg,
  • Gospodarskom društvu VIBAR d.o.o. Široki Brijeg,
  • Zvonki Perki, posthumno
  • Fra Dani Karačiću;

U ime svih dobitnika riječi zahvale i pozdrave nazočnima rekao je fra Dane Karačić.

Foto: Bljesak.info / Dodjela javnih priznanja (fra Dane Karačić)

Prije početka svečane sjednice Gradskog vijeća položen je vijenac i zapaljena svijeća na Trgu širokobrijeških žrtava za sve umrle, poginule i nestale hrvatske branitelje.

Foto: Bljesak.info / Polaganje vijenca na Trgu širokobrijeških žrtava

Svečanost obilježavanja Dana grada i blagdana Velike Gospe upotpunili su svojim nastupima članovi klape Dobrkovići, a program je vodio novinar Marinko Karačić.

U povodu Dana grada iz tiska je izišao novi 29. broj informativnog biltena ''Široki info''. Bilten se može u elektronskoj formi preuzeti na službenoj web-stranici Grada Širokog Brijega. Tiskani primjerak može se preuzeti na info-pultu na ulazu u zgradu Gradske uprave.

Program obilježavanja Dana grada nastavlja se u petak s početkom u 21.00 sat kada je na programu večer folklora i kulturne baštine ''Brijeg Široki slavno ti je ime'' na Trgu širokobrijeških žrtava.

Kopirati
Drag cursor here to close