''slučaj Soldo''

Široki Brijeg: Godina dana od prosvjeda potpore obitelji Soldo

Građani su tijekom prosvjeda skandirali ''istina'' i ''ostavke''
Vijesti / Flash | 25. 11. 2017. u 12:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije godinu dana na Trgu širokobrijeških žrtava u Širokom Brijegu održan je mirni prosvjed u znak potpore obitelji Mile Soldo, mladića koji je 9. listopada 2016. godine teško ozlijeđen na rođendanskoj zabavi.

Prosvjed, koji je tada organizirala Udruga zaboravljeni branitelji ŽZH je počeo u simboličkih ''pet do dvanaest''.

Građani su tijekom prosvjeda skandirali ''istina'' i ''ostavke''. Branitelji su zatražili da se okupljenima obrati gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević što je on i učinio. Prosvjednici su ga izviždali prilikom izlaska na binu dok je njegov govor bio u nekoliko navrata prekidan zvižducima i uzvicima.

Kraljević je ponovio da dijeli odgovornost kao roditelj i kao gradonačelnik te je pozvao nadležna tijela da odrade svoj posao. Također, obratili su se roditelji Mile Solde, Sarafin i Ana koji su se, između ostaloga, zahvalili svima na dolasku i potpori.

Mile Soldo, tada 17-godišnji učenik Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, teško je ozlijeđen na rođendanskoj zabavi koja se održala 8. listopada 2016. u jednoj vikendici. Mladić je iza ponoći, 9. listopada, pronađen kako leži na podu s teškim ozljedama glave na igralištu pokraj vikendice gdje su maloljetnici slavili rođendan. U bolnici je završio s frakturom čeljusti, nosne sluznice, dislokacijom čeljusti, polomljenim zubima i teškim potresom mozga.

Mile i njegovi roditelji tvrde da je pretučen na rođendanskoj zabavi, ali se dječak ničega ne sjeća. Policija njegov slučaj vodi kao nezgodu. Osobe s rođendana tvrde kako je na mladića pao gol, međutim, pojedine osobe navode kako ozljede upućuju na to da je gol trebao pasti nekoliko puta da bi mu zadao ozljede koje je imao.

''U ovom tužiteljstvu saslušana su 72 svjedoka, a saslušavani su redom i bez iznimke svi oni koji su mogli znati nešto o ovom događaju, pa su tako saslušani svi policijski službenici PU Široki Brijeg ukupno njih 14, svi djelatnici SKB Mostar i CUM-a SKB Mostar koji su došli u doticaj s Milom Soldom, devet liječnika i 14 medicinskih sestara odnosno medicinskih tehničara, ukupno njih 23, djelatnici Doma zdravlja Široki Brijeg te ostali svjedoci koji su bili na rođendanskoj zabavi'', izjavio je 9. listopada 2017. godine, upravo godinu dana nakon ''slučaja Soldo'', za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu te dodaje da je ukupno u ovom slučaju ispitan 121 svjedok.

''Nemoguće je reći kada će biti donesena odluka u ovom predmetu, ali s obzirom na trenutno stanje u predmetu, može se očekivati donošenje odluke u skorije vrijeme. Naravno, ogradio bih se, jer ne znam hoće li se pojaviti nove činjenice i okolnosti koje je potrebno utvrditi, a što bi moglo iziskivati neplanirane radnje'', zaključio je tada Aničić u razgovoru za Bljesak.info.

Detaljnije o istrazi u ''slučaju Soldo'' pročitajte OVDJE.

Kopirati
Drag cursor here to close