Tužiteljstvo ŽZH u Širokom Brijegu

Godinu dana od ''slučaja Soldo'' – Traju predistražne radnje, čitaju se milijuni stranica, a rezultata nema

Mile i njegovi roditelji tvrde da je pretučen na rođendanskoj zabavi, ali se dječak ničega ne sjeća. Policija njegov slučaj vodi kao nezgodu
Vijesti / Flash | 09. 10. 2017. u 11:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mile Soldo, tada 17-godišnji učenik Gimnazije fra Dominika Mandića u Širokom Brijegu, teško je ozlijeđen na rođendanskoj zabavi koja se održala 8. listopada 2016. u jednoj vikendici.

Mladić je iza ponoći, 9. listopada, pronađen kako leži na podu s teškim ozljedama glave na igralištu pokraj vikendice gdje su maloljetnici slavili rođendan. U bolnici je završio s frakturom čeljusti, nosne sluznice, dislokacijom čeljusti, polomljenim zubima i teškim potresom mozga.

Mile i njegovi roditelji tvrde da je pretučen na rođendanskoj zabavi, ali se dječak ničega ne sjeća. Policija njegov slučaj vodi kao nezgodu. Osobe s rođendana tvrde kako je na mladića pao gol, međutim, pojedine osobe navode kako ozljede upućuju na to da je gol trebao pasti nekoliko puta da bi mu zadao ozljede koje je imao.

Predistražnje radnje vodi Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu, a upravo smo na tom mjestu provjerili kada će se konačno rasplesti ovaj slučaj te što je u godinu dana učinjeno.

Podsjećamo, tužiteljstvo je 11. studenog 2016. godine dobilo izvješće o postupanju vezano za ovaj događaj od strane Policijske uprave Široki Brijeg. Nakon toga, tužiteljstvo je poduzelo veliki broj radnji u cilju utvrđivanja na koji način je Mile Soldo zadobio ozljede. Prikupljeni su materijalni dokazi odnosno izuzeti predmeti s lica mjesta kao i od oštećenog, izuzeti su mobilni uređaji svih osoba koje su bile na rođendanskoj proslavi te drugi materijalni dokazi.

Ispitani svi koji su bili u kontaktu sa Soldom

''U ovom tužiteljstvu saslušana su 72 svjedoka, a saslušavani su redom i bez iznimke svi oni koji su mogli znati nešto o ovom događaju, pa su tako saslušani svi policijski službenici PU Široki Brijeg ukupno njih 14, svi djelatnici SKB Mostar i CUM-a SKB Mostar koji su došli u doticaj s Milom Soldom, devet liječnika i 14 medicinskih sestara odnosno medicinskih tehničara, ukupno njih 23, djelatnici Doma zdravlja Široki Brijeg te ostali svjedoci koji su bili na rođendanskoj zabavi'', izjavio je za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu te dodaje da je ukupno u ovom slučaju ispitan 121 svjedok.

Uslijedila su višemjesečna vještačenja, a neka od njih traju i danas. Vještačenja su vršili samostalni i neovisni vještaci iz raznih dijelova BiH kao i Federalna uprava policije u Sarajevu.

Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu

''Proveden je veliki broj vještačenja. S obzirom da vam vjerojatno ništa ne bi značilo da vam kažem koja su to vještačenja, pokušat ću vam približiti što je to vještačeno odnosno što je time utvrđivano. Dakle, vještačenja su se odnosila na utvrđivanje sadržaja izuzetih mobilnih uređaja, utvrđivanja prisustva alkohola u krvi, utvrđivanje prisustva opojnih droga, lijekova ili drugih sredstava ovisnosti, utvrđivanje vrste i težine svake pojedine tjelesne ozljede, jesu li zadobivene ozljede dovele u opasnost život ozlijeđenog, te mehanizam i način nastanka tjelesnih ozljeda, utvrđivanje sposobnosti sjećanja i rekonstruiranja samog događaja, je li štetni događaj u kojem je Mile Soldo zadobio tjelesne ozljede mogao izazvati amneziju kod istog, utvrđivanje postojanja eventualno psiholoških posljedica zbog događaja s rođendanske zabave, utvrđivanje prisustva krvi na predmetima izuzetim s lica mjesta, kao i na predmetima izuzetim od Mile Solde, izuzimanje uzoraka brisa bukalne sluznice i utvrđivanje DNA profila osoba te komparacija sa tragovima izdvojenih sa izuzetih predmeta'', objašnjava Aničić u razgovoru za Bljesak.info.

Analizirat će se skoro milijun stranica poruka s izuzetih mobitela

Izuzet je ukupno 61 mobitel, a dio njih je izvještačen i vraćen vlasnicima. S njih su izvučene sve fotografije i video zapisi te ispisi tekstualnih poruka sa više servisa za dopisivanje. Zašto toliko dugo traje vještačenje pojasnio nam je Aničić.

''Dio mobilnih uređaja je izvještačen i vraćen osobama od kojih su oduzeti, dok se drugi dio mobilnih uređaja nalazi u Sarajevu na vještačenju. Vještačenje obavlja Federalna uprava policije u Sarajevu. Razloga zbog kojih još uvijek nisu izvještačeni svi mobilni uređaji ima mnogo, od toga da u FUP-u postoje samo dva kriminalistička vještaka za mobilne uređaje na cijelu BiH, da se radi o zaista opsežnom poslu, a na brzinu vještačenja utječe i model mobilnog uređaja, zaštićenost, količina podataka i slično.

''Kada će biti gotova vještačenja svih mobilnih uređaja to vam ne mogu reći, ali mogu vam reći da je Federalna uprava policije Sarajevo ovaj predmet, odnosno vještačenje mobilnih uređaja i SIM kartica, uzela kao prioritetan u rad. Vrši se analiza sadržaja odnosno podataka izvučenih iz mobilnih uređaja, tekstualne poruke – SMS, Viber, WhatsApp, iMessages itd., foto i video sadržaj, radi se o jako opsežnim podacima u prosjeku 15.000 do 20.000 stranica poruka u formatu PDF samo za jedan mobilni uređaj'', pojasnio je Aničić u razgovoru za Bljesak.info.

I na kraju cjelokupnu javnost zanima kada će se ovaj slučaj razriješiti.

''Nemoguće je reći kada će biti donesena odluka u ovom predmetu, ali s obzirom na trenutno stanje u predmetu, može se očekivati donošenje odluke u skorije vrijeme. Naravno, ogradio bih se, jer ne znam hoće li se pojaviti nove činjenice i okolnosti koje je potrebno utvrditi, a što bi moglo iziskivati neplanirane radnje'', zaključio je u razgovoru za Bljesak.info Josip Aničić, viši stručni suradnik i službenik za odnose s javnošću Županijskog tužiteljstva ŽZH u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close