Upućeni izvor

SIPA ulovila Špirićevo pranje novca?

Vijesti / Flash | 15. 02. 2016. u 12:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nikola Špirić mogao bi odgovarati za pranje novca jer su istražitelji SIPA-e završili provjeru povezanih transakcija s računa banke iz BiH na račun jednog fizičkog lica u Austriji, piše Faktor.

SIPA je navodno došla do saznanja, mada je prebacivanje trebalo biti dobro osmišljena akcija, da je Špirić, dok je bio predsjedatelj Vijeća ministara, zamolio više osoba da prebace u više navrata iznose manje od 30.000 KM istoj osobi kako transakcije ne bi bile sumnjive. Riječ je o kćerki Nikole Špirića, koja živi i radi u Austriji.

"Financijsko-obavještajni odjel SIPA je u vrijeme dok je on bio predsjednik Vijeća ministara zaprimilo izvještaj od jedne banke sa sjedištem u FBiH da je više osoba uplatilo navedene iznose, što se smatra povezanim transakcijama i podliježe provjeri porijekla po Zakonu o sprečavanju pranja novca i financiranja terorizma. Među tim osobama su bili i direktor jednog Fonda iz Republike Srpske, jedan bivši bankar koji je obiteljski prijatelj Špirića, uglavnom zvučna imena", rekao je za Faktor neimenovani izvor.

Izvor, za kojeg Faktor navodi da je dobro upućen u istragu, napominje da se protiv Špirića vodi nekoliko istraga, ali da je to najbanalniji slučaj koji ga može koštati s obzirom da dobro balansira sa svima pošto mnoge partnere "drži u šaci", jer su radili na zajedničkim poduhvatima.

"Naravno nije riječ samo o kandidatima SNSD-a, jer kod njega novac nema stranačku pripadnost i spreman je za suradnju kada je novac u pitanju sa svima", tvrdi izvor Faktora.

Naime, bivši predsjednik Vijeća ministara, kasnije i ministar financija, Nikola Špirić, prijavio je kupovinu stana u Beču, a u imovinskom kartonu naveo je da je on vrijedan 400.000 KM.

Po saznanjima Faktora on je plaćen 397.100 eura i notaru je isplaćen 15. listopada 2008. godine. Samo dan ranije Špirić je u više navrata na svoje ime u Austriji prebacio ukupno 398.000 eura.

Kopirati
Drag cursor here to close