'Vlast se osjeća sigurno'

Tko se osjeća sigurno u Mostaru: Nijedno teško kazneno djelo nije riješeno

''Nažalost, nisam optimistična da ćemo u skorije vrijeme dobiti informacije o tome što je urađeno po pitanju Zaključka o sigurnosti u Mostaru. Nemaju nas o čemu informirati. Nisu ništa uradili.''
Vijesti / Flash | 24. 11. 2021. u 11:45 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Kada govorimo o stanju sigurnosti promatrajući broj, vrstu i sadržaj kaznenih djela u gradu Mostaru i ovoj županiji, odgovorno tvrdim da je ona dotaknula dno, i da se već sada u ovom trenutku ona teško može popraviti. Nije više problem u broju kaznenih djela, ona uvijek variraju iz godine u godinu. Problem je sadržaj i otkrivanje počinitelja tih kaznenih djela, koja zapravo ostaju samo pod NN izvještajima'', kazao je za Bljesak.info Sandi Dizdarević, docent na Fakultetu za pravo i kriminalistiku, Univerzitet modernih znanosti- CKM Mostar, i profesor na Visokoj školi UNION u Mostaru.

Dizdarević napominje da nijedno teško kazneno djelo koje je u nadležnosti Uprave policije HNŽ nije riješeno.

''Ona su samo zadokumentirana, bez jasnih naznaka o uspješnosti otkrivačke djelatnosti'', dodao je.

Vlast se osjeća 'sigurno'

Da je sigurnost odavno narušena kako u Mostaru, tako i u cijeloj županiji pokazuju i brojni naslovi iz medija, te izvještaji županijskog MUP-a o kaznenim djelima koja se izgleda samo 'bilježe'.

Pucanje iz dva automobila u pokretu u Dubrovačkoj ulici u lipnju ove godine. Tijekom ovog obračuna jedan zalutali metak je probio i staklo na ugostiteljskom objektu. Ozlijeđenih nije bilo u ovom događaju. U travnju smo svjedočili velikim neredima navijačkih/huliganskih skupina u naselju Donja Mahala u Mostaru u kojima je teško ozlijeđena jedna osoba. U ožujku su se bacale bombe na obiteljske kuće. U rujnu se pucalo na Musali, i u toj pucnjavi jedna osoba je ranjena a automobil zapaljen. Sunčani vikend u studenom ove godine obilježli su huliganski neredi. Opet. Palicama i bakljama sukobili su se navijači dva mostarska nogometna kluba, a jedna osoba je teže ozlijeđena. Bilo je toga još.

Ipak, vlast u ovom gradu ali i u županiji se izgleda 'osjeća sigurno'.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Mostara točka o sigurnosti nije uvrštena u dnevni red.

''Donosimo zaključke o sigurnosti, dok nam se krv mladih prolijeva po ulicama'', priopćila je Hrvatska republikanska stranka nakon što je na 13. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara, vijećnik HRS-a Silvio Bubalo postavio je vijećničko pitanje.

On je upitao i što je urađeno po pitanju Zaključka koje je Gradsko vijeće usvojilo na 8. sjednici koji se odnosi na sigurnosnu situaciju u gradu.

Kriminal u Mostaru je u porastu, moglo se čuti na sjednici Gradskog vijeća grada Mostara u lipnju ove godine. Izneseni su neki zastrašujući podaci.
Došlo do povećanja od čak 363 posto broja prijava kršenja javnog reda i mira. Rast razbojništava je za 80 posto, slučajeva narušavanja javnog reda i mira za 36 posto, huligansko ponašanje za 36 posto, imovinski delikti za 80 posto a isti toliki rast imaju i razbojništva.
Nasilje u obitelji je u porastu, broj eksplozija je u porastu te broj prometnih prekršaja.Vijećnici su u lipnju upozorili kako se uz kriminal sve više vežu i mladi ljudi između 18 i 25 godina.

Što je urađeno po pitanju sigurnosti?

Izgleda nije ništa, mišljenja je vijećnica Naše stranke Irma Baralija.

''Namjera je bila da se izbjegne prozivanje gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća da nam podnesu neki vid izvještaja što je učinjeno do sada. U medijima sam vidjela da se on sastao sa ministrom unutarnjih poslova HNŽ, pa smo htjeli da nas izvijesti o tome'', kazala je Baralija za Bljesak.info.

Ona smatra i kako će se stvari što se tiče sigurnosti u Mostaru pogoršati.

''Nažalost, nisam optimistična da ćemo u skorije vrijeme dobiti informacije o tome što je urađeno po pitanju Zaključka o sigurnosti u Mostaru. Nemaju nas o čemu informirati. Nisu ništa uradili. Zato će prolongirati, odugovlačiti i slično'', kazala je vijećnica Naše stranke.

Baralija napominje i da se kao izgovor nepoduzimanja aktivnosti po pitanju rješavanja problema sigurnosti uvijek ponavlja isto – kako sigurnost nije nadležnost Grada i problem nepostojanja komesara.

''Sigurnost jeste županijska tema, ali Grad može preventivno djelovati i ima te ovlasti. Tražila sam da se kupe sigurnosne kamere i to je odbijeno. Pod isprikom da ovo nije tema koja je u nadležnosti Grada odlaže se taj problem. Ali ako Grad može iz svog proračuna kupiti sigurnosne kamere i ako su stručnjaci ustanovili da će nam to pomoći zašto to nije učinjeno'', objasnila je ona.

Komesar kao izgovor

Kada je u pitanju izbor komesara, tu se opet povlači pitanje dogovora SDA i HDZ-a.

''Uvijek je ta isprika da nemamo komesara da nešto ne može. Neke stvari koje se i mogu riješiti, ne rješavaju se zbog te isprike'', navodi Irma Baralija.

Podsjećamo u srpnju ove godine gradonačelnik Kordić i ministar unutarnjih poslova HNŽ-a Slađan Bevanda održali su radni sastanak na temu intenziviranja suradnje po pitanju sigurnosti u Gradu Mostaru.

Gradonačelnik Kordić tada je istaknuo spremnost Grada da osigura infrastrukturu koja je potrebna MUP- u i PU kako bi cijeli prostor Grada Mostara bio pokriven video nadzorom što bi značajno doprinosilo stanju sigurnosti.

Ministar Bevanda je naglasio da je MUP HNŽ samostalno sačinio detaljan projekt video nadzornog sustava za područje grada Mostara i sukladno proračunskim mogućnostima otpočeo njegovu realizaciju.

Naravno, još jednom je ponovljeno kako je cilj podizanje razine sigurnosti i procesuiranje svih slučaja ugrožavanja sigurnosti.

Kada je pak u pitanju neophodna rekonstrukcija Uprave policije, Sandi Dizdarević nije optimističan i kaže da se teško može uopće napraviti bilo kakav pomak u narednih tri do pet godina. Čak i kada bi bio imenovan komesar policije, navodi - kako će njegov dolazak odmah imati nekoliko teških administrativnih problema.

''Prvobitno više desetina policijskih službenika mora otići u mirovinu čime će se dodatno oslabiti personalni element policije, jer u tom razdoblju neće moći biti završen prijem dovoljnog broja policajaca. Čak i da se nakon toga prime novi kadeti, njihova samostalna operativna djelatnost će bit učinkovita tek u vremenu između 3 do 5 godina. Samo uspostavljanje pozicije i instituta komesara suočit će se i a činovanjem postojećih policijskih službenika koji na to pravo čekaju unazad 12 godina, što je u jednom demokratskom policijskom sustavu nezamislivo. To znači pomjeranje policije s jedne stepenice na više, a to u praktičnom smislu znači da će određen broj policajca napustiti operativne djelatnosti i preći na neke druge poslove'', kazao je za Bljesak.info Dizdarević.
On je prokomentirao i posljednje nerede navijačkih skupina u Mostaru, od prije 10-ak dana gdje se u službenim izvještajima MUP-a HNŽ-a navodi kako su ''djelovali preventivno i operativno te spriječili veće izgrede''.

Dizdarević je mišljenja kako je to jednostavno ''sramotno i strašno''.

''Preventivno znači da su prije događaja koji se dogodio spriječili isti. Međutim, kao policajcu i kao i znanstveniku nije mi jasno da u tim izvještajima stoji da su policajci 'upozorili' NN osobe kada su se okupili na iscrtavanju. Prva i osnovna policijska djelatnost i ovlaštenje jeste legitimiranje, pa se postavlja pitanje zašto u tom trenutku te osobe nisu legitimitane a ne da se nakon događaja utvrđuje tko je sve sudjelovao u tim nemilim događajima. Nadalje, zašto te osobe nisu fotografirane prilikom iscrtavanja, jer i to je jedno od ovlaštenja policije, ili u krajnjoj instanci zašto nisu odmah privedene u službene prostorije radi obavljanja informativnih razgovora. Da je sve to urađeno na ovakav način, onda bi smo mogli govoriti o preventivnom djelovanju. Termin sprječavanje znači da su spriječili neke veće nemire, pa se postavlja pitanje što su spriječili kada je učinjeno više kaznenih djela, sa posljedicama po zdravlje jednog mladića, i strah kod građana'', objasnio je ovaj docent na Fakultetu za pravo i kriminalistiku, Univerzitet modernih znanosti - CKM Mostar, i profesor na Visokoj školi UNION u Mostaru.

Neće biti pomaka bez....

Dizdarević je naveo još nekoliko propusta policije. Između ostalog, osiguranje lica mjesta na koje se čekalo nekoliko sati poslije incidenta, te privođenje sudionika tučnjave nakon nekoliko sati a ne odmah po uspostavljanju javnog reda i mira.

''Nadam se da neće morati netko da pogine, da se nešto uradi po pitanju sigurnosti'', izjavila je Irma Baralija, koja je temu sigurnosti pred GV Mostara postavljala još nakon navijačkih nereda u Donjoj Mahali u travnju ove godine.

Tada, kako kaže – nitko nije smatrao da treba biti zakazana tematska sjednica na temu sigurnosti u Mostaru.

''Ja kao građanka Mostara se uopće ne osjećam sigurno, a ni kao roditelj'', dodala je Baralija.

Izvješće o sigurnosti u Mostaru iz lipnja 2021.

U Izvješću stoji kako je broj evidentiranih i procesuiranih prekršaja javnog reda i mira 750 dok je u istom razdoblju 2020. godine evidentirano 162 prekršaja što je porast od 363 posto.

Broj prometnih prekršaja s materijalnom štetom je veći za 10,5 posto te je broj poginulih u odnosu na prošlu godinu veći za 133,3 posto.

Na području grada Mostara PU Mostar je evidentirala 136 kaznenih djela što je za 18 posto više nego prethodne godine.

U izvješću stoji kako je evidentna porast prekršaja 'omaložavanje službenika vlasti' za 533,3 posto, 'ostali prekršaji' s povećanjem 411,1 posto, 'puštanje preglasne glazbe' za 250 posto te prekršaji 'prosjačenje i skitnja' za 200 posto. 'Uživanje opojnih droga na javnom mjestu' i 'kockanje ili igra drugih hazardskih igara' za sto posto, 'tučnjava, zlostavljanje ili fizički napad na drugoga' za 87 posto, 'svađa, vika, nepristojno ili drsko ponašanje' za 4,5 posto.

Smanjenje je evidentno u prekršajima 'odlaganje otpada pored ceste' s padom od 100 posto te 'naročito drska ponašanja' s padom od 8,3 posto. Broj procesuiranih prekršitelja Javnog reda i mira je viši za 351, posto.

Dizdarević napominje da bez otkrivačke djelatnosti policije i tužiteljstva, jer istragom rukovodi tužitelj pa time i otkrivačka djelatnost je u nadležnosti tužiteljstva, neće biti pomaka.

''Ukoliko se ne započne čim prije proces uspostave instituta komesara policije, unutarnjih ustrojbenih jedinica, ne izvrše sigurnosne provjere uposlenih, ne izvrši prijem kadra, te započne proces edukacije i stručnog usavršavanja kadra, sigurnost u ovom gradu biti nepovratna kategorija. Vidimo nekoliko inicijativa poput video nadzora, programa za prepoznavanje lica i svi ti prijedlozi su odlični, ali nemojmo zaboraviti jednu vrlo bitnu činjenicu da sigurnost odnosno javnu sigurnost čine policajci na terenu a ne u uredima i u vozilima'', objasnio je Sandi Dizdarević.

Štrajk policije i dugovanja

Podsjećamo i da je Sindikat policije Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) 10. studenog održao jednosatni štrajk upozorenja zbog neisplaćenih dugova po pravosnažnim sudskim presudama. Sindikat od Vlade HNŽ-a traži isplatu četiri i pol milijuna maraka do konca proračunske godine, od ukupno 27 milijuna maraka dugovanja, uključujući kamate, koja su se nakupila još od 2003. godine kada su i pokrenuti sudski procesi zbog kršenja radnih prava po važećim kolektivnim ugovorima.

''Ne mogu se oteti dojmu da se iza ove cijele priče krije nešto drugo, premda i dalje ne želim vjerovati kako neke interesne grupe nastoje iskoristiti opravdanu zabrinutost i egzistencijalne strahove naših sugrađana uoči kalendarskog ulaska u izbornu godinu ili kako postoje pojedinci koji potiču nemire, računaju na svoje naknade u procentima po iznosima predmetnih tužbi'', kazao je u utorak 23. studenog premijer Vlade HNŽ Nevenko Herceg u intervjuu za Večernji list.

 

Kopirati
Drag cursor here to close