Haag

Šešelj - Nisam dobio novu optužnicu, zašto oni nas gone?

"Zašto oni nas gone - zbog objavljivanja mojih knjiga čiji je sadržaj ispunjen haškim dokumentima. Tu ima mnogo povjerljivih dokumenata, falsificiranih, a objavio sam i podatke o zaštićenim svjedocima", kazao je Šešelj.
Vijesti / Flash | 24. 11. 2023. u 11:50 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Srpske radikalne stranke (SRS) i haški osuđenik Vojislav Šešelj izjavio je danas da su četiri njegova suradnika iz te stranke dobila nove optužnice Međunarodnog rezidualnog mehanizma u Den Haagu, sljedbenika ICTY-a, ali da on nije.

Dužnosnik SRS potvrdio je u četvrtak beogradskim medijima da su haški osuđenik Šešelj, te još četvero dužnosnika SRS-a, optuženi pred Međunarodnim rezidualnim mehanizmom za nepoštivanje suda.

Šešelja je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osudio na 10 godina zatvora zbog zločina nad Hrvatima i drugim nesrpskim stanovništvom u Vojvodini tijekom 90-ih.

Šešelj tvrdi da ih rezidualni mehanizam tereti za nepoštovanje suda, kao i da je zbog toga već tri puta osuđivan na ukupno više od četiri godine zatvora.

"Zašto oni nas gone - zbog objavljivanja mojih knjiga čiji je sadržaj ispunjen haškim dokumentima. Tu ima mnogo povjerljivih dokumenata, falsificiranih, a objavio sam i podatke o zaštićenim svjedocima", kazao je on, prenosi Beta.

Šešelj drži da Srbija ne može radikale isporučiti Mehanizmu, jer je nepoštovanje suda, jedno od najblažih kaznenih djela za koje se obično izriču novčane kazne.

Na novoj haškoj optužnici su Šešelj i članovi SRS-a Miljan Damjanović, Ljiljana i Ognjen Mihajlović i Miroljub Ignjatović, rekao je ranije zamjenik predsjednika SRS-a Aleksandar Šešelj.

Hina podsjeća da je Žalbeno vijeće Mehanizma osudilo Šešelja zbog poticanja na progon, deportaciju, nehumana djela, zločine protiv čovječnosti i za progon Hrvata 1992., nakon što je prethodno u lipnju 2016., prvostupanjskom presudom, oslobođen po svim točkama optužnice. Šešelj je proveo 12 godina u pritvoru.

Kopirati
Drag cursor here to close