Iz Haaga

Nova optužnica protiv Šešelja, stigao i odgovor: Odazvat ću se ako sud bude u Afganistanu

Iako je osuđen na 10 godina zatvora, sud mu je priznao vrijeme provedeno u pritvoru te je Šešelj nakon presude ostao na slobodi.
Vijesti / Flash | 28. 09. 2023. u 11:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Protiv Vojislava Šešelja podignuta je nova optužnica u Haagu, rekao je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Vučić je ovo izjavio tijekom gostovanja na RTS-u.

Nepoštivanje suda

"Upravo sam dobio poruku da je iz Haaga stigla još jedna optužnica protiv Vojislava Šešelja i njegovih četvero suradnika za nepoštivanja suda. Tek da se na sve ove pritiske doda još nešto", rekao je Vučić, a prenosi N1.

Šešelj je 2018. godine osuđen na 10 godina zatvora jer je sud zaključio da je huškačkim govorom u selu Hrtkovci 6. svibnja 1992. godine postao odgovoran za progone i deportacije vojvođanskih Hrvata.

Tijekom svog govora pročitao je popis od 17 Hrvata koje je proglasio nelojalnima i koji su se odmah morali iseliti iz svojih kuća. Hrvati su tada činili većinu stanovništva Hrtkovaca, mjesta u kojem danas živi oko 80 posto Srba.

Vojislav Šešelj je mjesec dana nakon presude kupio kuću u Hrtkovcima.

Iako je osuđen na 10 godina zatvora, sud mu je priznao vrijeme provedeno u pritvoru te je Šešelj nakon presude ostao na slobodi.

Dvije godine prije te presude bio je nepravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine, a tužiteljstvo se žalilo na tu presudu.

Šešelj: Najsigurnije bi se osjećao u Afganistanu

Predsjednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da još nije dobio novu haašku optužnicu za nepoštivanje suda, ali da je spreman odazvati se pozivu ako Mehanizam za međunarodne kaznene sudove, koji je zamijenio Haaški tribunal, bude preseljen u neku sigurniju državu, kao što je Afganistan.

"Pošto će uskoro Velika Britanija potonuti u more, jer će ogroman val Sjevernog mora zapljusnuti cijelu Nizozemsku, neću da budem u to vrijeme u Scheveningen da me udavi taj val", rekao je Šešelj za Srnu.

Naveo je da bi se najsigurnije osjećao u Afganistanu i predložio da Mehanizam bude preseljen u tu državu.

"Pošto je Afganistan planinska zemlja, tamo nijedan val ne može doprijeti, a afganistanski junački narod je nedavno do nogu potukao Amerikance i njihove saveznike, obnovio demokraciju. Tamo bih se osjećao najsigurnije", rekao je Šešelj.

On je podsjetio da je i ranije bio optužen za nepoštivanje suda, odnosno za tiskanje svojih knjiga u kojima je, kako kaže, objavio podatke lažnih svjedoka, povjerljive dokumente i razne falsifikate.

"Oni su mi htjeli prošle godine zaplijeniti 56 knjiga zbog toga. Naravno, nisu uspjeli zaplijeniti nijednu, pa sam odlučio da cijeli moj haaški dosije, a tu će biti bar još dvadesetak knjiga, objavim da ostane za povijest", rekao je Šešelj.

Dodao je da je već tri puta u tribunalu kažnjen za nepoštivanje suda, a da bi sada da mu sude i četvrti put.

Kopirati
Drag cursor here to close