Skandalozna pressica

Zastupnici su amateri, a novinari lažu: Sebija poručila da se boji samo jednog

Konferenciju je obilježio obračun direktorice KCUS-a s brojnim prisutnim novinarima.
Vijesti / Flash | 31. 01. 2019. u 16:22 Dnevni avaz

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon dva sata i 15 minuta završena je skandalozna press konferencija koju je u velikom amfiteatru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) održala direktorica Sebija Izetbegović s desetinama svojih suradnika. Konferenciju je obilježio obračun direktorice KCUS-a s brojnim prisutnim novinarima.

Medijima, naime, nije bilo dozvoljeno da slobodno postavljaju pitanja, nego samo kada je ona to dozvolila. Nakon obimne prezentacije izvještaja o radu i financijskom poslovanju, koji je nazvala "najboljim do sada otkako KCUS postoji", dr. Izetbegović obrušila se na većinu vrhunskih liječnika koji su u posljednje dvije godine, otkako je ona na čelu bolnice, otišli. Podsjetimo, njih je 80.

Prvi na tapeti našao se prof. dr. Ismet Gavrankapetanović, za kojeg je ustvrdila da su "u njegovo vrijeme postojale nepregledne liste čekanja te da je pacijente slao u privatne klinike i dnevno zarađivao po 25.000 KM", piše Dnevni avaz.

Foto: Fena / Sebija Izetbegović

Ustvrdila je Izetbegović i da je veliki broj tužbi naslijedila od Ismetovog brata dr. Farisa Gavrankapetanovića, čak 206, te da su KCUS, kako se izrazila, "zavalili" za više od dva milijuna KM, piše Dnevni avaz.

Potom je Semina Bećirbegovića, ortopeda koji je s KCUS-a otišao prije više od godinu, optužila da je nestručno liječio jedno dijete, kojeg je, prema njoj, uputio u Egipat na liječenje, te da je na njeno pitanje zašto mu zahvat nije urađen na Ortopediji KCUS-a, navodno, Bećirbegović odgovorio da on to ne zna raditi.

Liječnici nisu valjali

Na meti su se našli i drugi liječnici koji su napustili KCUS, od Očne klinike, Kardiokirurgije pa nadalje, a svi oni za dr. Izetbegović "nisu valjali". Potom je nastavila obračun s medijima, tako što novinarki agencije Patria Amri Varatanović nije bilo dozvoljeno da postavi pitanje kad je ona to zamolila. Varatanović je napustila konferenciju kada joj je predstavnica Press-službe KCUS-a Muamera Šehić rekla da, ako nije zadovoljna konceptom pressa kako je to zamislila Uprava, može napustiti prostorije.

U amfiteatru je potom nastalo glasno negodovanje, a jedna od dugogodišnjih uglednih novinarki Edina Kamenica iz "Oslobođenja" obratila se Sebiji Izetbegović riječima: "Ovo je bila najtužnija press konferencija kojoj sam prisustvovala." Kamenica je zapitala i što je s pacijentima, s obzirom na to da se u sali amfiteatra nalaze gotovo svi liječnici i medicinsko osoblje koji su na svaki odgovor Izetbegović aplaudirali, pa nije bilo jasno tko je ostao na radnom mjestu. Odgovor na ovo pitanje novinarka nije dobila.

Foto: Fena / Na press je došao cijeli tim Sebije Izetbegović

Među ostalim, novinare je zanimalo i koliko je bilo lječnička grešaka te koliko je pacijenata poslano izvan zemlje jer u KCUS-u nisu mogli biti liječeni. No, postavljajući ovo pitanje, novinarka N1 se direktorici obratila s "gospođo Izetbegović", na što je ona burno reagirala: "Ja sam za sve vas ovdje generalna direktorica! Potom je iznijela grube statističke podatke o smrtnosti pacijenata tijekom posljednje četiri godine. Rekla je tako da ih je 2015. godine bilo 1.709, 2016. - 1.560, 2017. - 1.550, a 2018. - 1.590. O broju izmještenih pacijenata van BiH nije dala odgovor.

Također, dr. Izetbegović obrušila se i na novinarku "Avaza", jer je postavila pitanje o sudbini ratnih arhiva o liječenju branitelja, a za što je direktor kirurških disciplina Dželaludin Junuzović u pisanoj formi ustvrdio da je izgorjela.No, dr. Junuzovića je danas na press konferenciji direktorica Izetbegović prekinula kada je pošao odgovoriti te je ona preuzela riječ, poručivši Junuzoviću da je ona "šefica njemu".

''Utvrđeno je da je došlo do proceduralne greške pri pisanju odgovora branitelji koji je tražio od KCUS-a ratnu dokumentaciju. Sav arhiv čuva se u posebnom blindiranom sefu. "Avaz" iznosi neistine'', rekla je Izetbegović, na što smo joj  novinari pojasnili da su prenijeli službeni pisani odgovor dr. Junuzovića, na što je Izetbegović odgovorila podsmijehom.

Na potpitanje novinarke kada je sef nabavljen, s obzirom na informacije da je ta nabavka izvršena tek jučer, Izetbegoviće je samo rekla: "Ne prekidajte me." Također, na naš dalji upit je li točno da je dr. Junuzovića zbog svega zvala na brifing u svoj ured, nije dala odgovor.

Ništa bolje nisu prošli ni drugi novinari, pa je tako jednom od kolega koji je glasno primijetio da sazivanje press konferencije "nema smisla, jer ona samo tvrdi da novinari izmišljaju i lažu", Izetbegović mu se obratila: "Ja uopće ne znam tko ste vi, iz kojeg medija dolazite, tako da ne znam zašto me to pitate."

Foto: Fena / Press konferencija

Posebno drzak bio je njen odgovor na pitanje novinara FACE TV-a o tome boji li se smjene nakon što je Skupština Kantona Sarajevo oborila izvještaj o radu i financijskom poslovanju KCUS-a.

''Ja se samo jednog bojim'', odgovorila je i dodala da nju može samo smijeniti Federalna vlada te da je Skupština KS jedan od suosnivača, a zastupnike Skupštine KS nazvala je "amaterima". Nakon ovoga nije dozvolila da više itko postavi pitanje, iako su novinari uglas pitali koga se to ona boji. No, ona i njeni suradnici ustali su i napustili amfiteatar.

Ja sam čisti primjer pogrešne dijagnoze, svoje nalaze poslala sam doktorima u Austriji

Izetbegović je ustvrdila i kako ne može konkretno odgovoriti na pitanje koliko je bilo pogrešnih dijagnoza na KCUS-u s obzirom na to da je riječ ''o procesu koji je potrebno dokazati na sudu ukoliko već neko smatra da je uspostavljena pogrešna dijagnoza''.

''Ja sam čisti primjer pogrešne dijagnoze. Ja sam prije 19 godina dijagnosticirana u KCUS-u kao žena koja je napipala kvržicu na dojci. Rečeno mi je da je to bezazlena stvar i da stavljam obloge. No, kako sam liječnik i znala sam da to nije bezazleno, sve nalaze radila sam na svoju ruku jer su mi doktori kazali kako nema nikakvih potreba za nalazima. Sve nalaze poslala sam doktorima u Austriji znajući da kvržica nije nimalo bezazlena stvar. Oni su mi istog momenta rekli da dođem jer se na jednom mjestu vidjela probijena kapsula tog tumora. Znajući da to nije uredu, i otišla sam. Zahvaljujući tome sam ostala živa. Neka i ova konferencija služi za to da se razbije stigma kako ja ovdje liječim ljude, a da se sama liječim vani. To nije točno. Ja sam vani otišla da spasim glavu jer su ovdje odbijali da mi rade dijagnostiku koju sam tražila'', ustvrdila je Izetbegović.

Dr. Zulfu Godinjaka okrivila zbog gubitka djeteta na Ginekologiji

Direktorica KCUS-a nije dvojila ni da pred novinarima ispriča kako je prije skoro 30 godina izgubila dijete na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu, optuživši poznatog ginekologa dr. Zulfu Godinjaka za „nemar“, odnosno da „nije znao napraviti dijagnostiku“. Dr. Godinjak, inače jedan je od onih koji su nakon što je dr. Izetbegović došla na čelo KCUS-a, otišao u mirovinu, a danas radi privatno.

''Osim što mi je umrlo dijete na porodu, nakon toga sam 11 puta operirana zbog ozljeda koje su mi moje kolege nanijele u toku nestručno vođenog poroda. Toliko o pogrešnim dijagnozama'', kazala je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close