OsnaŽENA

Sebija Izetbegović: Žene moraju biti vidljivije, a društvo otvorenije za njihov angažman

Sebija Izetbegović sudjelovala je na tribini Kantonalne organizacije Žene SDA HNK u Mostaru "OsnaŽENA" na kojoj se govorilo o ulozi žene u bh. društvu.
Vijesti / Flash | 22. 03. 2022. u 20:11

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Žene moraju biti vidljivije, one su stabilizirajući faktor i sigurno mogu uspjeti u društvu ako budu hrabre, obrazovane i angažirane, i ako su spremne zakoračiti u taj svijet mislim da neće imati nikakvih problema", izjavila je generalna direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i članica Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) BiH Sebija Izetbegović.

Sebija Izetbegović sudjelovala je na tribini Kantonalne organizacije Žene SDA HNK u Mostaru "OsnaŽENA" na kojoj se govorilo o ulozi žene u bh. društvu.

''Bosna i Hercegovina jedna je od rijetkih zemalja u Europi, i svijetu općenito, u kojoj su žene i muškarci jednako vrednovani u smislu financiranja i plaćanja. To je izvrsna podloga da se žene više aktiviraju u javnom životu, da više rade, a aktivnost žena ovisi o njihovoj želji, hrabrosti i spremnosti da se na neki način izlože javnosti, napadima i svemu ostalom što krene kad zađete u javni život'', kazala je Izetbegović.

Istaknula je kako bi žene trebale biti podrška jedna drugoj, a da bi društvo trebalo biti otvorenije za angažman žena.

''Ja sam po struci ginekolog, imam puno žena u obitelji i privatno, ženski svijet mi je poznat i generalno mi je čitav život fokusiran na to da pomažem ženama i ja to volim. Mišljenja sam da bi žene trebale biti veća podrška jedne drugima, a društvo bi također trebalo pokazati više spremnosti i otvorenosti za angažman žena, ali ako one budu dovoljno hrabre, obrazovane i angažirane, žene sigurno mogu uspjeti u društvu'', istaknula je Izetbegović.

Dodala je kako je potrebno omogućiti ženama veću vidljivost u bh. društvu.

Foto: Bljesak.info / Tribini pod nazivom „OsnaŽENA“ održana je u Narodnom pozorištu u Mostaru

''Mislim da je značajno da se žene skupe, divno je susretati se i upoznavati. Također, ne moramo biti u istoj političkoj opciji da bismo podržavale jedna drugu. Iznimno je važno da žene budu pozitivne i vidljive u društvu jer one su stabilizirajući faktor, one žele mir i trebale bi biti više prisutne u javnom životu'' kazala je generalna direktorica KCUS-a.

Istaknula je da voli svoj liječnički poziv, ali da je spremna i na daljnji politički angažman.

''Da budem iskrena, ne bih ostavljala KCUS i voljela bih završiti svoj posao, ali smatram da mi je dužnost i obaveza ohrabriti druge žene tako da ću ići na sve tribine poput ove. Nikada osobno nisam osjetila nikakvu diskriminaciju u radu od muških kolega, jedina diskriminacija koju sam osjetila je ustvari pokušaj medijskog linča kojem sam bila izložena zato što sam u SDA i što sam stjecajem okolnosti Izetbegović. Mene to ni najmanje ne remeti nego me stimulira, volim se boriti i što god stranka postavi od zadataka pred mene sigurno ću to prihvatiti, boriti se i opet biti uspješna'', poručila je Sebija Izetbegović.

Prema njezinim riječima, žene u SDA imaju značajnu ulogu i imaju što ponuditi.

''Vidjeli ste u pregovaračkom timu gospođu Almu Čolo koja je iznimno kompetentna pravnica, besprijekoran poznavatelj Ustava, tu je i ponos naše države - gospođa Bisera Turković, koja obilazi čitav svijet i bori se za Bosnu i Hercegovinu. Žene su vidljive, ali trebaju biti još vidljivije, baš za to i služe ove tribine, a političke stranke to trebaju prepoznati. Žene ne trebaju biti prepoznate kao kvota, nego kao kvaliteta'', ustvrdila je Izetbegović.

Foto: Bljesak.info / Tribini pod nazivom „OsnaŽENA“ održana je u Narodnom pozorištu u Mostaru

Predsjednica organizacije Žene SDA Kenela Zuko kazala je kako bi prirodno bilo da su sva ljudska bića ravnopravna bez obzira kakvu ulogu i mjesto u društvu izabrali za sebe.

''Mi kao žene možda imamo veću odgovornost i veći zadatak, ali se s tim moramo nositi hrabro, ustrajno i čvrsto se držeći svojih principa čuvajući svoju prirodnost i biološka predodređenja kao prednost. Osnažena žena je žena koja stalno radi na sebi, obrazuje se i spremna je suočiti se s izazovima i boriti se za boljitak svoga naroda i domovine. Ta angažiranost ženu čini sukreatorom zajednice i daje joj mogućnost iskazati i razviti svoje potencijale'' kazala je Zuko.

Zastupnica u Skupštini HNŽ-a Alisa Hajdarović uime organizatora kazala je kako je ova tribina samo jedna u nizu koje provode članice organizacije Žene SDA HNK.

''Sve nas je u radu usporila pandemija virusa covida-19, ali nadam se da će naredni period donijeti priliku da nastavimo sa svojim aktivnostima u punom kapacitetu. Ženama je mjesto na svim mjestima odlučivanja, a to dokazuju i gošće današnje tribine. Taj put često nije ni malo lagan jer kada ste uspješni u onom što radite i kada ste uz to žena, onda ste redovno na udaru dežurnih kritičara. Najbolja zaštita koju žena može imati je hrabrost, hrabrost da ustane, da se bori za sebe, svoju obitelj, svoje mjesto i za jednak tretman i položaj u društvu'' kazala je Hajdarović.

Predsjednica Glavnog odbora SDA Jasmina Bišćević-Tokić kazala je kako vjeruje u miran i dostojanstven život svih građana u BiH.

Foto: Bljesak.info / Tribini pod nazivom „OsnaŽENA“ održana je u Narodnom pozorištu u Mostaru

''Vjerujemo u njen društveni oporavak i ekonomski prosperitet, a njenim rušiteljima i separatistima poručujemo da odustanu od etničkog cjepkanja i pokušaja podjele naše Bosne i Hercegovine. Borit ćemo se za svaki pedalj ove zemlje jer želimo prosperitetnu i europsku budućnost BiH. Potrebno nam je čvrsto zajedničko obećanje da ćemo predano raditi za Stranku demokratske akcije zato što smo vidjeli da sudbina Bosne i Hercegovine i našeg naroda ovisi o SDA'' istaknula je Bišćević-Tokić.

Predsjednik Kantonalnog odbora SDA HNK Edin Mušić naglasio je kako su žene stup svake obitelji, a obitelj je stup svakog društva.

''Biti žena s aktivnim članstvom u SDA je najjača armatura tih stupova, a žene Stranke demokratske akcije HNK su uistinu takve'', kazao je Mušić.

Foto: Bljesak.info / Tribini pod nazivom „OsnaŽENA“ održana je u Narodnom pozorištu u Mostaru
Kopirati
Drag cursor here to close