Potpisala odluku

Sebija nije vjerovala u Fadilove respiratore

Aparate koji spašavaju živote Sebija je zamijenila drugima. I javnosti je promakla odluka o nabavci devet respiratora, i to u jeku afere i suđenja Novaliću.
Vijesti / Flash | 16. 02. 2023. u 19:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tri mjeseca nakon svjedočenja u Sudu BiH u predmetu protiv Fadila Novalića i drugih zbog afere ''Respiratori'' Sebija Izetbegović, generalna direktorica KCUS-a i supruga Bakira Izetbegovića, potpisala je odluku kojom ova zdravstvena ustanova kupuje devet respiratora po cijeni od 626.429 KM - prenosi Avaz.

Sve znala

Riječ je o odluci o nabavci respiratora za potrebe Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS-a.

Kako piše Avaz, odluka je potpisana 16. lipnja 2021. godine, i to tri mjeseca nakon Sebijinog svjedočenja i odgovora tužiteljima da se ''ne sjeća'' kako su nabavljeni skupocjeni kineski respiratori plaćeni 10,5 milijuna KM iz proračuna Federacije.

Nabavku Fadilovih respiratora tada je pravdala tvrdeći da ovi aparati ''spašavaju živote''.

No, aparate koji spašavaju živote zamijenila je drugima. I javnosti je promakla odluka o nabavci devet respiratora, i to u jeku afere i suđenja Novaliću.

Radi se o respiratorima, kako je navedeno u ugovoru, marke Evita V 600 proizvođača ''Dragerwerk AG & Co'' iz Njemačke.

''Meni su najdraži Drager respiratori'' - reći će Sebija na ročištu u Sudu BiH 24. ožujka 2021. godine.

Donacija FUCZ-a

I tri mjeseca kasnije potpisala je odluku o nabavci respiratora ove vrste. Devet ih je bez PDV-a koštalo 535.410 KM. Jedan respirator plaćen je, kako je navedeno u dokumentima, 59.490 KM. Ovi respiratori su po ugovoru izručeni 21. kolovoza 2021. godine.

Da stvar bude gora, odluka je donesena nakon što je Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) KCUS-u, također, donirala 30 Fadilovih respiratora, koji su korišteni u Klinici za anesteziju. Očito da ni Sebija nije vjerovala u Fadilove uređaje.

Tada su obitelji tvrdile da njihovi najmiliji umiru na respiratorima ove marke, ali je to Sebija oštro demantirala. U cijelu priču usljed smrtnih slučajeva u KCUS-u uključili su se i Tužiteljstvo i SIPA. Ali istraga se još vodi.

80 aparata u podrumu

Prema informacijama "Avaza", u Kliničkom centru se nalazi više od 80 respiratora. Pitanje je koliko ih je u upotrebi. Neki su i dalje u podrumima. Pitanje je opravdanosti kupovine novih.

Kopirati
Drag cursor here to close