Sud BiH

Odbijen zahtjev suca Perića za izuzeće u 'slučaju Respiratori'

Vijesti / Flash | 08. 12. 2022. u 14:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Općoj sjednici Suda Bosne i Hercegovine odbijen je zahtjev suca Branka Perića za izuzeće iz suđenja u „slučaju Respiratori“, u kojem je predsjedavajući Sudskog vijeća, potvrđeno je Feni u Sudu BiH.

''Odluka o odbijanju zahtjeva za izuzeće, donesena je iz razloga što nisu ispunjeni uvjeti iz člana 29. stav 1. točka f) ZKP BiH. Navedenom odredbom propisano je da sudac ne može vršiti sudsku dužnost ako postoje okolnosti koje izazivaju razumnu sumnju u njegovu nepristranost'', naveli su iz Suda.

Budući da je Sud, temeljem navedene zakonske odredbe, utvrdio da nema objektivnih dokaza o pristranosti suca Perića, donesena je odluka kojom je zahtjev za izuzeće u ovom slučaju odbijen, uz spomenuto obrazloženje.

Kako je poznato, sudac Perić izuzeće u slučaju Respiratori zatražio je zbog, kako je naveo, "pritiska javnosti i prijetnji" upućenih mu nakon izricanja oslobađajuće prvostupanjske presude u predmetu Zijad Mutap i drugi (slučaj Dženan Memić).

U slučaju Respiratori sudi se Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendovanom direktoru FUCZ-a, Fikretu Hodžiću, vlasniku firme F. H. Srebrena malina, kao i pravnoj osobi F. H. Srebrena malina, te Jelki Milićević, federalnoj ministrici financija, koji se terete u vezi s nabavkom 100 respiratora, vrijednosti 10.530.000 KM.

Kopirati
Drag cursor here to close