Obilježavanje oslobađanja Kupresa

Milanović u Kupresu: Nije smjelo nestati savezništvo HVO i Armije BiH

Milanović je Daytonski mirovni ugovor nazvao “međunarodni ugovor o podjeli utjecaja”.
Vijesti / Politika | 03. 11. 2022. u 14:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predjsednik Hrvatske obratio se pristunima na obilježavanju oslobađanja Kupresa, gdje je govorio o danima agresije na BiH i sadašnjoj političkoj situaciji.

''Nemojmo nikada zaboraviti da je ovdje bio početak kraja agresije na BiH. Da je ovo bio početak slavne Oluje i operacija koje su slijedile u kojoj su do zadnjih dana skoro do polovice 10. mjeseca 1995. uz sudjelovanju sa ARBIH, Bog te pita što je danas sa tim savezništvom i prijateljstvom, kao da ga nikad nije bilo, a trebalo bi ga biti i djelovanjem hrvatskih gardijskih brigada i ostalih učesnika oslobođen prostor kojim smo natjerali tadašnjeg neprijatelja da sjedne za pregovarački stol.

Foto: Fena / Milanović u Kupresu

Svaki rat mora završiti pobjedom. Svim tim operacijama omogućeno je da rat završi. Da Banja Luka bude realno ugrožena i da hrvatska kopnena vojska natjera neprijatelja na predaju, a ne NATO bombarderi. Ovo je naš rat, bili smo jedno. Uvijek rat dobija pješak. Da ih nije bilo ne bi bilo ni Hrvatske, ni dejtonske BiH'', kazao je Milanović u obraćanju prisutnima.

Milanović je zatim Daytonski mirovni ugovor nazvao “međunarodni ugovor o podjeli utjecaja”, javlja N1.

“O tome riječ-dvije. To je međunarodni ugovor o podjeli utjecaja vlasti BiH uz suglasnost sviju oko stola. Taj dogovor je osnova vaše slobode i dobrog osjećaja života u BiH koju uvijek ističem kao prijateljsku i drugu državu ali državu u kojoj žive Hrvati kojih ima sve manje i manje i čija se politička prava gaze. To se nije promijenilo ni na ovim izborima. Princip nepravde i nepoštenja je ostao, da onaj drugi bira mog predsjednika. To se mora promijeniti. Za to će vam trebati pomoć Hrvatske. U Hrvatskoj se svi slažemo oko toga šta u BiH treba očuvati. Imamo dobar početak. Energija će se pretvoriti u jedinicu snage. EU i NATO su instrumenti kojima možemo pomoći sebi i Hrvatima u BiH'',

Foto: Fena / Milanović u Kupresu

rekao je predsjednik Hrvatske.

Operacija Cincar kojom je oslobođen teritorij Kupresa bila je prva zajednička, iako potpuno odvojeno vođena, akcija snaga ARBiH i HVO-a.

Kasnije su se u zajedničkim operacijama oslobodili i drugi teritoriji, nakon velikih vojnih uspjeha HVO-a i ARBIH potpisan je mirovni sporazum u Daytonu.

Foto: Fena / Milanović u Kupresu
Kopirati
Drag cursor here to close