Reagiranje

SDA upozorava da Dodik koristeći epidemiju priprema udar na Dayton

"Ako Dodik misli da će, u trenutku kada su svi u BiH i svijetu zaokupljeni virusom ostvariti dio separatističkih planova grdno se vara, jer patriotske snage neće to promatrati prekriženih ruku''
Vijesti / Flash | 19. 03. 2020. u 16:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stranka demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) upozorila je u četvrtak kako se, pod krinkom borbe protiv epidemije izazvane koronavirusom, priprema novi politički udar na tu državu kroz najave iz Republike Srpske o kontroli kretanja između entiteta.

Reagirajući na najavu člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika da će policija Republike Srpske postaviti svoje kontrolne punktove uz državnu granicu te na administratvnoj crti razdvajanja s Federacijom BiH, SDA je u priopćenju upozorio kako je to otvoreni udar na ustav i Daytonski sporazum.

"Dodikova prijetnja da će postaviti punktove entitetske policije predstavlja otvoreni napad na ustavni poredak i novu prijetnju miru u Bosni i Hercegovini", stoji u reakciji najveće bošnjačke stranke, koja je dio vladajuće koalicije u BiH.

SDA je podsjetila kako prema ustavu i zakonima Bosne i Hercegovine entitetska policija ne može postavljati nikakve punktove na državnu granicu niti na međuentitetsku crtu razdvajanja, a pravo nadzora nad državnom granicom imaju isključivo državna tijela vlasti, odnosno Granična policija BiH i oružane snage BiH, ukoliko tako odluči Predsjedništvo BiH.

Entitetskim policijama uz to je zabranjeno ulaziti u državnu pograničnu zonu, a ustavom BiH je izrijekom zabranjeno entitetima da na bilo koji način ograničavaju kretanje na međuentitetskoj crti razdvajanja.

Milorad Dodik je u srijedu, u intervjuu za entitetski javni servis RTRS, kazao kako se uskoro može očekivati odluka vlade u Banjoj Luci o uspostavi nadzornih točaka uz granične prijelaze, na kojima bi policija RS dodatano kontrolirala sve osobe koje ulaze u BiH te kako će se to isto raditi i na administraivnoj crti razdvajanja prema Federaciji BiH, navodi Hina.

Ustvrdio je kako to "nema veze s politikom, nego s borbom protiv virusa" te je ustvrdio kako su takve mjere nužne jer se u BiH na državnoj razini navodno oklijeva poduzeti mjere koje su, po njegovu sudu, nužne za kontroliranje širenja epidemije. "U Predsjedništvu stalno nešto filozofiraju", kazao je Dodik.

"Ako Dodik misli da će, u trenutku kada su svi u BiH i svijetu zaokupljeni virusom ostvariti dio separatističkih planova grdno se vara, jer patriotske snage neće to promatrati prekriženih ruku. Dodik ovakvim potezima može samo ugroziti dejtonski mir", stoji u reakciji SDA.

Kopirati
Drag cursor here to close