I to je moguće

Zbog koronavurisa Dodik najavio prekid blokade državnih tijela u BiH

Dodik je kazao kako treba očekivati odluku koja bi oružane snage obvezala pružiti logističku potporu civilnim vlastima u kontroliranju širenja zaraze.
Vijesti / Politika | 16. 03. 2020. u 13:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Presjedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je u ponedjeljak kako će tijekom dana biti održana izvanredna sjednica državnog vrha s ciljem donošenja novih mjera protiv širenja koronavirusa te je najavio djelomičnu deblokadu institucija u toj zemlji.

On je novinarima u Banja Luci kazao kako treba očekivati odluku koja bi oružane snage obvezala pružiti logističku potporu civilnim vlastima u kontroliranju širenja zaraze.

"Nije riječ o angažiranju vojske, vojska će samo postaviti šatore i krevete, a ostalo će raditi entitetska tijela vlasti", kazao je Dodik, koji zagovara uspostavu lokacija uz granične prijelaze za izolaciju svih putnika koji ulaze u BiH.

Kazao je i kako su u Republici Srpskoj zbog sadašnjeg stanja odlučili djelomice prekinuti blokadu donošenja odluka u tijelima vlasti na razini BiH s ciljem učinkovitije borbe protiv širenja virusa. Tu je blokadu RS nametnula sredinom veljače pokušavajući na taj način ishoditi donošenje novog zakona o Ustavnom sudu BiH.

Dodik je rekao kako treba dodatno reagirati jer je potvrđeno da postoje osobe koje se neodgovorno ponašaju nakon dolaska iz inozemstva, ne podvrgavajući se mjerama samoizolacije, čime se širi zaraza.

"Dramatično ćemo pooštriti mjere i uvesti drastične kazne za one koji krše zakon", kazao je Dodik dodajući kako je malu štetu uslijed pandemije moguće osigurati jedino drastičnim mjerama.

Pozvao je građane da se što manje kreću i da ne izlaze iz domova osim ukoliko je to apsolutno nužno, a obećao je i kako će biti poduzete mjere da se omogući privremena obustava plaćanja računa dok ne prođe kriza.

Dodik je pandemiju koronavirosa iskoristio i kako bi promovirao svoj euroskepticizam, kritizirajući najavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen da će Unija rezervirati zalihe medicinskog materijala prije svega za svoje potrebe.

"Očevidno možemo računati da nam s te strane dolaze samo virusi, a ne neka vrsta pomoći", kazao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close