Napad na medicinski tim

U Konjicu verbalno i fizički napadnute doktorica i medicinske sestre

Zbog napada na medicinski tim ispaštaju i drugi pacijenti koji su čekali uslugu u svakako već teškim okolnostima pogoršane epidemiološke situacije.
Vijesti / Crna Kronika | 29. 01. 2022. u 09:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Domu zdravlja Konjic verbalno je i fizički napadnut liječnički tim, javlja portal Novi Konjic.

''Javna ustanova Dom zdravlja Konjic obavještava javnost da se dana 27.01.2022. godine dogodio verbalni i fizički napad na medicinski tim - doktoricu i dvije medicinske sestre COVID ambulante. Uprava naše ustanove oštro osuđuje ovakva ponašanja i pozivamo javnost da svi pokažemo nula tolerancije na sve oblike nasilja prema bilo kome.

Zbog napada na medicinski tim ispaštaju i drugi pacijenti koji su čekali uslugu u svakako već teškim okolnostima pogoršane epidemiološke situacije. Iz informacija u medijima je poznato koliko dnevno imamo potvrđenih COVID 19 pozitivnih pacijenata. Ne smijemo dozvoliti da naši radnici liječe pacijente u strahu od novog napada i da se osjećaju nezaštićeni dok obavljaju poslove svoje struke'', stoji u priopćenju DZ KOnjic.

''Našim radnicima, koji su nekada bili heroji u bijelom a sada nažalost žrtve pojedinaca, dajemo punu podršku. Već određeno vrijeme zdravstveni radnici su izloženi raznim vrstama pritisaka, prijetnjama, a nerijetko i verbalnim napadima od pojedinih pacijenata pa i fizičkim. Ovakva ponašanja se ne smiju tolerisati. Pojedinci se nasiljem obračunavaju sa stručnim mišljenjem doktora. Naša ustanova ima mehanizme podnošenja prigovora pacijenata i svako nezadovoljstvo se može riješiti nenasilnim putem'', navodi se.

''Naši radnici obavljaju jedan od najodgovornijih poslova, briga o zdravlju a na osnovu svog stručnog obrazovanja. Ne možemo dozvoliti da pojedinac pokuša nasiljem diktirati struci kako će svoj posao obavljati'', navode iz DZ Konjic.

''I nakon incidenta lice koje se nasilnički ponašalo, iako samo nije bilo pacijent nego je zahtijevalo uslugu koja nije indicirana od strane ljekara, je nastavilo da širi dezinformacije putem društvenih mreža o navodnom uskraćivanju usluga pacijentima u našoj ustanovi i narušilo ugled ljekarske struke i rad naših zdravstvenih radnika. Ovim putem se zahvaljujemo policijskim službenicima na brzoj intervenciji. Zbog ovakvih napada pada i kvaliteta usluga zdravstvene zaštite. Nadamo se da ćemo dobiti podršku naših građana da ovakva ponašanja ne smiju biti prihvatljiva i da zajedno stvaramo bolje uslove za ostvarivanje prava pacijenata'', navodi se u saopćenju kojeg potpisuje direktorica, prim. Brkan-Hrvačić dr. Jasminka.

 

Kopirati
Drag cursor here to close