Vize

Turković: Saudijci su prilika koja se ne propušta

''Naše veleposlanstvo u Rijadu je zatrpano zahtjevima i molbama da se olakša vizni režim. Okolnosti nam idu na ruku i ovo je šansa generacije da spasimo turistički sektor i omogućimo ekonomski razvoj'', dodaje Turković.
Vijesti / Flash | 24. 05. 2021. u 11:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine pokrenulo je proceduru za olakšavanje, ali ne i potpuno ukidanje viznog režima za državljane Kraljevine Saudijske Arabije u periodu turističke sezone, kazala je za N1 ministrica Bisera Turković.

''Prijedlog odluke je izuzetno dobro pripremljen, obavljene su konzultacije i relevantne institucije su podržale ovaj korak. Već duže vrijeme postoji snažan interes turista iz te države za posjetu Bosni i Hercegovini. Također, avio kompanije i tour operatori najavljuju intenziviranje prometne komunikacije ako se donese odluka, jer važeći vizni režim ne može apsorbirati i procesuirati takvu razinu interesa'', kazala je.

Pozitivni efekti na ekononomiju

Kako dodaje ministrica, takva jedna privremena mjera bi imala pozitivne efekte na bh. ekonomiju.

''Smatramo da bi jedna takva privremena mjera imala vrlo pozitivne efekte na bh. ekonomiju, posebno turistički sektor koji je pogođen pandemijom koronavirusa.

Prema procjenama Vanjskotrgovinske komore BiH ova mjera bi donijela direktnu korist, ne samo realnom sektoru, nego i državi koja je prema podacima VTK u 2019. godini prihodovala od turizma oko 350 milijuna maraka.

Naše veleposlanstvo u Rijadu je zatrpano zahtjevima i molbama da se olakša vizni režim. Okolnosti nam idu na ruku i ovo je šansa generacije da spasimo turistički sektor i omogućimo ekonomski razvoj”, dodaje Turković.

“Nemaju svi takav interes”

“Nažalost, prema informacijama koje imamo, očito svi u Bosni i Hercegovini nemaju takav interes, jer je Ministarstvo financija BiH dalo negativno mišljenje na prijedlog”, kazala je Turković.

Ističe da je tražila da se odluka stavi na dnevni red Vijeća ministara.

“Tražila sam da se ova odluka stavi na dnevni red Vijeća ministara BiH i usvoji na prošloj sjednici, no to nije prihvaćeno. Dobila sam informaciju od predsjedavajućeg Zorana Tegeltije da će naš prijedlog uvrstiti na dnevni redidući tjedan. Želim biti optimista i vjerovati da se više nitko neće igrati iracionalnih blokada. Svi argumenti su u potpunosti na strani ovog prijedloga. Svi u BiH će imati koristi od ovoga. Oni su svoje protivljenje obrazložili tvrdnjom da bi privremeno stavljanje van snage viznog režima donijelo manjeg prihoda u proračunu države za oko 880.000 KM, što su neki planirani prihodi od plaćanja viza”.

Sačuvat će se radna mjesta

Odluka koja će, kako ističe, sačuvati stotine radnih mjesta.

“Međutim, svi relevantni pokazatelji govore da će ova odluka sačuvati stotine radnih mjesta, donijeti desetine, pa i stotine milijuna maraka prometa turističkom sektoru koji je teško pogođen koronavirusom i koji već više od godinu dana grca u gubicima. Ovo je odluka koja je interesu svih građana Bosne i Hercegovine bez obzira gdje se nalazili. Ekonomija nam mora biti na prvom mjestu. Odbijam vjerovati da je neko spreman preuzeti odgovornost za štetu koja će biti nanesena iz nekakvih političkih ili drugih razloga. Razum mora prevladati. Ako se to ne desi, oni koji blokiraju moraju biti svjesni posljedica. Svakodnevno dobivamo upite ljudi iz realnog sektora koji traže da im omogućimo da posluju, bukvalno da prežive“.

“Od nas se traži da donesemo mjere koje će pomoći privredi, nerijetko od nas to traže i pojedini međunarodni dužnosnici, a evo kada pripremimo jednu odluku oko koje nema nikakvih nejasnoća i problema, nailazimo na iracionalne blokade. O čemu se tu onda radi?”, dodaje Turković.

Još je kazala da se ne može više preuzimati odgovornost za tuđe politizacije i blokade.

Šansa koju ne smijemo propustiti

“Da budem potpuno otvorena, sve ovo sam jasno rekla svojim kolegama u Vijeću ministara BiH. Ne možemo više preuzimati odgovornost za tuđe politizacije i blokade. Jer, ne događa nam se ovo prvi put. Podsjetit ću vas da je BiH jednostrano ukinula vize za 7 država Južne Amerike (Argentina, Čile, Meksiko, Paragvaj, Peru, Urugvaj, Venecuela). Mi smo odlukom predvidjeli da u slučaju bilo kakvih negativnih procesa može odmah reagirati, te je ona potpuno na liniji onoga što je Predsjedništvo BiH obećalo“.

''Nema apsolutno nikakvog razloga da se ova odluka ne usvoji odmah. Vjerujem da će svi staviti interes građana na prvo mjesto i podržati ovo rješenje. Turisti posjećuju sve dijelove BiH, ovdje nema politike, ovo je čista ekonomija. Potpuno sam otvorena, da ojačamo suradnju i s drugim zemljama i ako to ima ovakvo opravdanje, učinimo to odmah. Država mora razumjeti realni sektor i ne smije biti prepreka razvoju.

Jer, gospodarstvenici i investitori neće nas čekati. Albanija je takvu odluku već donijela, sve zemlje regije razvijaju i ulažu u privredu, promoviraju svoje ponude. Ovo je šansa koju ne smijemo propustiti'', dodala je.

Kopirati
Drag cursor here to close