Razgovori i pregovori

Sastanak u Mostaru ništa nije napravio, samo se pomaklo

U Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je koordinacijski sastanak koalicijskih partnera na razini BiH, na kojem su sudjelovali predstavnici HDZ-a BiH, SNSD-a i stranake Trojke
Vijesti / Flash | 25. 09. 2023. u 17:30 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Završen je sastanak delegacija stranaka i koalicija koje čine vlast na razini Bosne i Hercegovine. Čelnici domaćina HDZ-a BiH, “Trojke“ (SDP BiH, NS i NiP) i SNSD-a sastali su se u Mostaru, a razgovarano je o više otvorenih pitanja i aktualnim temama u zemlji. 

Predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović kazao je kako su se sudionici današnjeg sastanka koalicijskih partnera na razni BiH složili kako je moguće napraviti korak naprijed na europskom putu Bosne i Hercegovine.

Foto: Bljesak.info / Dragan Čović

''Uz sve probleme koje imamo složili smo se da pomaka naprijed treba biti i da ga možemo napraviti kada će se donositi konačna ocjena o napretku BiH od europskih institucija'', kazao je.

Na sastanku koalicijskih partnera na razni BiH u Mostaru razgovaralo se o Ministarstvu vanjskih poslova BiH i nastupu predstavnika BiH u svijetu.

Video: Čović: Napravljen korak naprijed oko svih zakona o kojima smo razgovarali

''Zadnji nastup je bio u Ujedinjenim narodima gdje jedan ili drugi bošnjački član Predsjedništva BiH izađe i predstavlja samo sebe i nikoga više, duboko vrijeđa institucije BiH i krši Dejtonski mirovni sporazum i sam Ustav BiH. Želimo to urediti izmjenama zakona koje su već u proceduru u Parlamentu, na način da ga tako postavimo da više nitko ne može izlaziti samoinicijativno i iznositi stajališta u ime BiH. privatno, naravno, to svatko može raditi'' kazao je predsjednika HDZ-a BiH Dragan Čović na konferenciji za novinare.

Kazao je kako misli da su oko svakog zakona napravili korak unaprijed.

''Ako neke stvari usaglasimo, a meni se čini da će tako biti, možemo rješavati zakone koje su u jednoj fazi u parlamentarnoj proceduri. U naredna dva tjedna sve komisije moraju sjesti i raditi. Trebat ćemo još sjesti dva, tri puta. Uvjeravam vas da ćemo dobiti kandidatski status“, optimistično je najavio Čović.

Različiti pogledi

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić kazao je kako je često na udaru kritika zbog njegovog zalaganja za iznalaženje kompromisa i traženje rješenja. Međutim, dodao je, zahvaljujući takvoj politici napravljeni su određeni iskoraci i određena rješenja, iako još postoje različite poglede oko nekih pitanja.

Foto: Bljesak.info / Nermin Nikšić 

''Želja nam je da probamo ispuniti što je moguće više uvjeta na putu prema Europskoj uniji kako bismo onda od Europske unije zatražili da oni ispoštuju svoje obećanje koje imaju prema nama. Cijela BiH tada će imati priliku da više participira u pretpristupnim fondovima, a čak imamo obećanje značajnog dijela naših prijatelja iz EU da će inzistirati da se otvore pregovori o članstvu BiH u EU'', kazao je Nikšić.

Istaknuo je kako usvojeni zakoni nisu pobjeda nekog od njih, nego građana BiH.

Dodao je da su spremni tražiti rješenja i za Ustavni sud BiH, ali da je za "trojku" neprihvatljiv princip etničkog glasanja u ovoj pravosudnoj instituciji.

Video: Nikšić: Želimo ispuniti što više uvjeta iz ključnih prioritet EU

Ništa nismo napravili, ali smo se pomakli

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a je zahvalio se na domaćinstvu lideru HDZ-a BiH iskreno kazavši da na sastanku nisu dogovorili ništa da se stavi u proceduru ali da pomaci svakako postoje.

“Ništa nismo napravili gotovinski, nego da ide na odlučivanje, ali smo se pomakli. Paket koji smo ranije napravili na bazi 14 prioriteta, i proveli smo 5-6 zakona, i s tim što smo nešto radili za berlinski proces, i ostalo je nešto, medicinske sestre iz tog odlučivanja, treba da se to doda, i to smo dogovorili. Zakon o Izbornom zakonu odnosi se na pozicioniranje CIK-a. Ona je sumnjivo izabrana, nije se poštovao zakon”, rekao je Dodik.

Kad je riječ o izbornoj reformi kazao je da ih tu čekaju tek teška pitanja.

“Što se tiče Suda BiH, mi smo godinama upozoravali na činjenicu da Sud ni Tužiteljstvo nemaju osnovu. Smatramo da trebamo pristupiti novom odlučivanju tome. Imamo neki dogovor da treba da se formira Apelacijsko vijeće. HDZ smatra da to nije sporno, bošnjačka strana misli da ima nekih problema oko toga“, rekao je.

Foto: Bljesak.info / Milorad Dodik

Kad je riječ o ulasku u Europsku uniju, kazao je da nije baš optimista po tom pitanju.

Kazao je kako se slaže s Draganom Čovićem kada je u pitanju mijenjanje ponašanje nekih na razini Bosne i Hercegovine misleći na zadnji nastup bh. predstavnika u Ujedinjenim narodima.

''Ne prihvaćam da netko ode u Generalnu skupštinu UN i priča svoje osobne stavove, to je rušenje Bosne i Hercegovine. Ako netko želi da ogovara na politike u BiH onda on i mora da dogovara politike i prezentira ono što je dogovorene, svidjelo se to njemu ili ne, a ne da sam  govori o tome. Toga smo se nagledali'', kazao je.

Osvrnuo se i na govore oko događanja na Kosovu.

''Neki su jučer potrčali da kažu za slučaj na Kosovu da je teroristički napad, i to u ime BiH se ne može reći da je terorizam. S naše strane to nije teroristički akt, ja izražavam saučešće Albancima i Srbima. Ne postoje srpske terorističke organizacije. Oni nisu teroristi, ne može se praviti politička ujdurma i da je to stav BiH. To nije terorizam, to je problem stvoren zbog godinama neriješenih problema, to koristi Kurti koji ne želi formirati Zajednicu srpskih općina i pravi pritisak i pitanje je bilo kada će doći'', rekao je Dodik.

Kazao da ako se ne može usuglasiti stav da je bolje da se o tome šuti.

Foto: Bljesak.info / Sudionici koordinacijskog sastanka koalicijskih partnera na razini BiH

Nove razgovore Trojke i predstavnika stranaka HDZ BiH i SNSD-a Dodik je najavio nakon njegovog povratka iz Rusije.

Kopirati
Drag cursor here to close