Afera vize

Saslušano 15 osoba zbog prodaje viza Pakistancima

Sve te osobe svjedočile su o saznanjima tko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u našu zemlju, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje Europske unije.
Vijesti / Flash | 17. 06. 2020. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Središnjem istražnom uredu Granične policije BiH u proteklih nekoliko dana saslušano je 15 osoba zbog afere koja se odnosi na izdavanje ulaznih nelegalnih viza državljanima Pakistana u Bosnu i Hercegovinu, saznaje „Dnevni avaz“.

Bijeg u EU

Sve te osobe svjedočile su o saznanjima tko je i kako omogućio izdavanje turističkih viza za dolazak Pakistanaca u našu zemlju, a koje su kasnije iskorištene za odlazak u zemlje Europske unije. Utvrđeno je da im je BiH bila tranzit za lakši dolazak u Europu.

Saslušanja i provjere započete su prema naredbi Tužiteljstva BiH, kojem je Granična policija lani proslijedila izvještaj o ovim nezakonitostima.

Kako je neslužbeno potvrđeno za „Avaz“, sada se utvrđuje tko je u BiH pakistanskim državljanima slao garantna pisma na osnovu kojih su dobivali turističke vize za koje je utvrđeno da su falsificirane.

Pakistanci su imali rezerviran i smještaj u tri sarajevska hotela, od kojih je jedan na Ilidži, a dva u središtu grada.

Avaz saznaje da su iskaze već dale odgovorne osobe tih hotela, ali i zaposlenici, recepcionari i menadžeri zaduženi za financije. Poziv je upućen i njihovim vlasnicima, s ciljem da se sve razjasni.

Nedavno je saslušan i bivši ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, a potvrđeno je da su iskaz dali i njegov pomoćnik te tri zaposlenika jedne policijske agencije.

Navodi Dodika

Utvrđeno je da je dolazak jednog Pakistanca u Sarajevo koštao i do 36.000 eura, a u cijenu su bili uračunati prijevoz i smještaj.

Inače, veleposlanik BiH u Pakistanu je Sakib Forić, a o ovoj aferi prvi je progovorio Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, koji je rekao da je veleposlanik falsificirao vize za 3.000 Pakistanaca koji sada predstavljaju sigurnosnu prijetnju po BiH.

Iako je Forić te informacije demantirao, podatak da je Tužiteljtvo pokrenulo istragu i počelo provjere govori o ozbiljnosti same informacije.

Istraga o Iračanima, optuženi Kamerunci

Tužiteljstvo BiH i Granična policija istražuju i ko je izdavao i uzimao velike sume novca za dolazak Iračana u BiH. Oni su lani vraćeni sa Sarajevskog aerodroma, a također su imali rezerviran hotelski smještaj u Sarajevu. Njima su, također, izdane tisuće viza, a zauzvrat su dali novac posrednicima. Osim toga, Tužiteljstvo BiH jučer je optužilo dvojicu državljana Kameruna za krijumčarenje migranata iz Afrike prema zemljama EU.

Kopirati
Drag cursor here to close