Okrugli stol u Nevesinju

"Samo želimo kosti najmilijih"

U nekoliko navrata je istaknut problem pogrešnih klasičnih identifikacija koje su se u BiH izvršavale do 2000. godine, prije pristizanja DNK analize.
Vijesti / Flash | 21. 03. 2023. u 16:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Savjetodavnog odbora Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine u utorak je u Nevesinju održan Okrugli na temu "Postignuća i prioriteti u procesu traženja nestalih osoba".

Na Okruglom stolu su sudjelovali predstavnici obitelji nestalih osoba iz cijele Bosne i Hercegovine, rukovodstvo Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, predstavnici Tužiteljstva BiH, OSA-e BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), kao i predstavnici vjerskih zajednica; Sadet Bilalić u ime Islamske zajednice u BiH, Mladen Čalija, paroh nevesinjski, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, predstavnici Međunarodnog komiteta crvenog križa u BiH, Služba traženja Crvenog križa RS-a kao i Centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Na okruglom stolu izneseni su podaci o radu Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine, kao i izazovi i problemi u radu, a članovi obitelji nestalih osoba su imale priliku iznijeti svoje sugestije i zatražiti dodatne informacije.

Foto: PR / Okrugli stol u Nevesinju

U nekoliko navrata je istaknut problem pogrešnih klasičnih identifikacija koje su se u BiH izvršavale do 2000. godine, prije pristizanja DNK analize.

"U BiH imamo 1.600 posmrtnih ostataka koji jesu mandat Instituta i za koje imamo izoliran DNK ali nemamo poklapanja sa uzorcima krvi porodica nestalih osoba i to je nešto na čemu moramo raditi u narednom periodu na najvećoj razini. Vjerujemo da se radi u velikom broju o greškama u klasičnim identifikacijama i ovdje apeliramo na udruženja da pozovu obitelji da daju krv kako bi izašli iz ovog začaranog kruga", kazao je Nikola Perišić, predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH.

Predsjedavajući Savjetodavnog odbora Ante Marić je istakao da je protok vremena najveći problem obitelji nestalih osoba.

"Prošlo je trideset godina, a pronalazaka je sve manje. Nisu više u pitanju ni godine ni mjeseci, nama minute ističu. Vrlo je teško nešto pronaći ako vam neko ne da pravu informaciju. A nemoguće je da nitko ne zna gdje se nalaze ti ljudi, mora netko znati, samo je njihova dobra volja da to kažu. Da znaju koju bol preživljavamo istog trenutka bi progovorili. Nije nam više ništa važno, osim da dobijemo kosti svojih najmilijih i da agonija prestane", kazao je Marić.

Na kraju Okruglog stola usvojeno je i nekoliko zaključaka. Jedan od njih jeste da se učini sve što je moguće kako bi se obitelji koje su klasičnom metodom identificirale svoje najmilije daju svoju krv radi provjere identiteta. Zaključeno je i da je potrebno apelirati na vlasti u našoj zemlji da osiguraju saradnju u procesu onih koji su u vrijeme rata bili odgovorni za zločine, te da udruženja predaju svoju dokumentaciju u Tužiteljstvo BiH radi ubrzanja procesa traženja nestalih osoba u BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close