Traži se revizija

Kod Zildžića pronađena počasna legitimacija OSA-e

Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodijeljene službene legitimacije policijskih agencija i je li bilo eventualnog izdavanja osobama koja na to nemaju pravo...
Vijesti / Politika | 20. 09. 2023. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić zatražio od policijskih agencija BiH da izvrše reviziju svih izdanih službenih legitimacija.

Kako je priopćeno iz ministarstva, zahtjev je upućen nakon što su pripadnici Granične policije Srbije prilikom kontrole na graničnom prelazu, ''kod zastupnika u Parlamentu FBiH Salke Zildžića pronašli i počasnu legitimaciju Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA)''.

''Revizijom bi trebalo utvrditi kome su sve dodijeljene službene legitimacije policijskih agencija i je li bilo eventualnog izdavanja osobama koja na to nemaju pravo, čime se stvaraju mogućnosti za zloupotrebu ovih službenih policijskih dokumenata'', navelo je ministarstvo.

Zildžić je tu iskaznicu dobio u vrijeme kada je na čelu OSA-e bio Osman Mehmedagić, pouzdani suradnik lidera SDA Bakira Izetbegovića. Mehmedagić je smijenjen nakon što je SDA poražena na izborima u listopadu 2022. godine i sada tu agenciju vodi Almir Džuvo koji je kadar stranke SDP BiH.

Podsjećamo, prilikom ulaska u Srbiju uhićen je zastupnik u Parlamentu FBiH Salko Zildžić, federalni zastupnik i predsjednik Gradskog odbora SDA u Tuzli, prilikom pokušaja ulaska u tu državu.

Njega je policija lišila slobode prilikom pretresa automobila kojim je putovao, a u kojem se nalazilo vatreno oružje, odnosno pištolj.

Inače, Zildžić je za navedeni pištolj imao dozvolu, međutim, prema propisima ga nije mogao unijeti u susjednu Srbiju.

Sudac Višeg suda u Užicu, Zoran Milinković, potvrdio je medijima kako je Zildžiću određen je jednomjesečni pritvor.

''Kod Zildžića je pronađeno oružje i streljivo prilikom pokušaja prelaska granice. On se tereti za kazneno djelo nedozvoljena proizvodnja, promet i nošenje oružja. Dalju istragu o ovom slučaju vodi nadležno tužiteljstvo'', rekao je Milinković.

 

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close