Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara

Salem Marić uputio čestitku za Dan Armije Republike Bosne i Hercegovine

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, uputio je čestitku pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine
Vijesti / Flash | 14. 04. 2023. u 09:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara, Salem Marić, uputio je čestitku pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine, građankama i građanima Bosne i Hercegovine,  porodicama šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobiliziranim borcima, svojim suborcima, u povodu 15. travnja Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

''Armija kao jedina legitimna vojska Republike Bosne i Hercegovine nastala je iz civilizacijske potrebe otpora fašizmu i agresiji, borbi za slobodu i živote ljudi, odbrani od planiranog uništenja i nestanka. Važno je govoriti u svim godinama i podsjećati na historijske činjenice i istine da je Armija RBiH zaustavila dvostruku agresiju i napade na Bosnu i Hercegovinu, obranila njeno stanovništvo od masovnog uništenja, te je svojim antifašističkim djelovanjem zaslužna za vojne i političke pobjede koje su rezultirale pozicijom i priznanjem cjelovite Bosne i Hercegovine u međunarodnim okvirima'', navodi se u čestitci.

Nadalje se navodi da je ''Iako dovođena u nepravednu poziciju za obranu u teškim uvjetima gotovo nemogućeg otpora  svojom časnom borbom dokazala da njeni građani koji su riješeni da brane slobodu i opstanak ne mogu biti pobijeđeni''.

''Naši heroji, šehidi i svi pripadnici Armije svojim povijesnim doprinosom dali su slobodu narodu i očuvali državu. Dan Armije RBiH je zasigurno jedan od najznačajnijih datuma iz povijesti međunarodno priznate i cjelovite Bosne i Hercegovine, primjer odbrane svoje zemlje od agresije, svoga prava na postojanja, slobode i života u miru u svojoj domovini.

Svim bosanskohercegovačkim patriotama, pripadnicima Armije sretan 15. travanj Dan Armije RBIH.
Neka je rahmet duši, vječna slava i mir svim našim poginulim herojima i šehidima Bosne i Hercegovine'', stoji u čestitci koju je uputio Salem Marić, predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara .

Kopirati
Drag cursor here to close