Obrušili se na medije

Rusko veleposlanstvo u BiH: Mediji tupoglavo izmišljaju priče zbog američkog honorara

''Bosna i Hercegovina u spisku dobitnika sredstava zauzima počasno prvo mjesto''.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2022. u 16:46

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanstvo Ruske Federacije u Sarajevu obrušilo se na medije u Bosni i Hercegovini navodeći kako "zarad honorara" koje "dobivaju od SAD-a", kako su dalje naveli, "tupoglavo izmišljaju raznorazne neosnovane priče na račun Rusije", prenosi N1.

Rusko veleposlanstvo je nakon ''obraćanja pažnje'' utvrdila kako je Bosna i Hercegovina na ''počasnom prvom mjestu'' zemalja po visini sredstava (80 milijuna dolara) koje Sjedinjene Države izdvajaju kako bi širile ''rusofobnu propagandu''.

''Obratili smo pažnju na publikacije u medijima posvećene američkom financiranju rusofobske propagande. Bosna i Hercegovina u spisku dobitnika sredstava zauzima počasno prvo mjesto. S tim u vezi željeli bismo izdvojiti svoje mišljenje. Sada je nama jasno da sve objavljene podvale na račun Rusije nisu 'principijelan stav novinara' već tupoglavo izmišljanje raznoraznih neosnovanih priča radi zarade honorara. Postaje očigledno da zastrašivanje famoznom ruskom prijetnjom nije ništa drugo nego traženje milostinje od 'dokazanog prijatelja''', zaključili su u ruskom veleposlanstvu.

Postavili su i pitanje od ''80 milijuna dolara''.

''A šta ćemo onda sa tezom o sveprisutnom malignom utjecaju Rusije? Zar bi postojao razlog da se Zapad uopće i brine o tome, da se izdvojena sredstva koriste efikasno i namjenski? Izgleda da isti oni koji financiraju antirusku propagandu bave se pljačkom. Dakle, naše je pitanje vrijedno 80 milijuna dolara: Tko je najveći korupcionaš u Bosni i Hercegovini ali i širom svijeta'', stoji u komentaru Veleposlanstva RF-a objavljenom na službenoj Facebook stranici.

Inače, američki Kongres odredio je od 2017. do 2022. godine 1,5 milijardi dolara podrške u okviru Fonda za borbu protiv ruskog utjecaja /CRIF/, a za BiH čak 80.846.580 dolara, navedeno je u izvještaju Fonda.

Više od BiH je u tom periodu primila samo Moldavija, čak 98 milijuna dolara.

Ukupna sredstva ovog fonda za borbu protiv ruskog utjecaja za Srbiju iznose 55.567.000 dolara, a za Crnu Goru 50.021.746, piše u izvještaju koji je objavljen na stranici State Departmenta.

Fond je osnovan 2017. godine kako bi financirao organizacije civilnog društva u borbi za vladavinu prava, medije, cyber sigurnost i ostale programe koji jačaju demokratske procese i institucije za suprotstavljanje ruskom utjecaju.

Kopirati
Drag cursor here to close