Stop

Rusi ipak ne dolaze u Mostar

Također, ministar sigurnosti nije dao uputu graničnoj policiji da propusti vojno - sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.
Vijesti / Flash | 01. 05. 2020. u 12:51 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom novonastale situacije i različitih medijskih komentara zbog najave ulaska vojno - sanitetskog konvoja iz Ruske Federacije u BiH, oglasilo se Ministarstvo sigurnosti BiH službenim priopćenjem.

Naime, kako navode - jučer je Ministarstvo vanjskih poslova BiH, odnosno ministrica Bisera Turkoviću upoznala Ministarstvo sigurnosti BiH sa notom koju je dobila od Veleposlanstva Ruske Federacije. Navedenom notom se traži dozvola ulaska na teritoriju BiH za 24 člana medicinskog tima i pet specijaliziranih vojnih ABHO vozila za dekontaminaciju i dezinfekciju, koji bi na osnovu zahtjeva dr. Dragana Čovića, predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne Skupštine BiH, trebali pružiti pomoć bolnici u Mostaru.

''Navedeno vam dostavljamo na dalje postupanje, u skladu sa vašim nadležnostima...'' navodi se u aktu MVP-a.

Akt je označen vrlo hitno. Odmah po njegovom prijemu ministri Fahrudin Radončić i ministar obrane Sifet Podžić su obavili usmene konzultacije. Ministar Podžić je Radončiću proslijedio i prvu verziju mišljenja Ministarstva obrane. To je mišljenje nešto kasnije - u izmijenjenoj tekstulanoj formi, ali potpuno istog značenja da je u pitanju vojna formacija i da se o tome jedino može izjasniti Predsjedništvo BiH - upućeno prema Ministarstvu vanjskih poslova i prema Ministarstvu sigurnosti BiH.

Već na osnovu prve verzije mišljenja Ministarstva obrane BiH, Ministarstvo sigurnosti je uputilo akt prema ministrici Turković i sugeriralo joj da se o svemu hitno upozna Predsjedništvo BiH, navodi se u priopćenju.

Iz Radončičevog pisma ministrici Turković, potpuno je jasno da se Ministarstvo sigurnosti BiH nije miješalo u nadležnosti Ministarstva obrane BiH, jer to, uostalom, nije moguće ni po zakonu.

Ministarstvo sigurnosti BiH je prihvatilo mišljenje Ministarstva obrane BiH te iz tih razloga nije, kao ovlašteni predlagač kada je prelazak granice u pitanju, ni zatražilo hitnu sjednicu Vijeća ministara BiH. Također, ministar sigurnosti nije dao uputu graničnoj policiji da propusti vojno - sanitetski konvoj na granici, već je sve otišlo u nadležnost Predsjedništva BiH.

Ministrica Turković se kao zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova koja je zaprimila diplomatsku notu, jedina mogla obratiti Predsjedništvu BiH nakon dobijanja odgovora iz Ministarstva obrane i Ministarstva sigurnosti BiH.

''Činjenica da nam je gospođa Turković uputila akt na postupanje i da su oba ministarstva praktično odbila opciju prelaska ruskog vojno - sanitetskog konvoja preko granice BiH, ne govori ni o kakvom izbjegavanju u vršenju naših odgovornosti ili straha od toga, već o našem punom poštivanju institucija BiH, njihovih jasnih zakonskih nadležnosti i odgovornosti'', navodi se u priopćenju Ministarstva sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close