Snimanje na javnoj površini

RTVHB - nije im dozvoljeno snimanje na tvrđavi u Blagaju, zatražili reakciju institucija

Zašto RTV HB nije smio snimati na javnoj površini?
Vijesti / Flash | 27. 10. 2023. u 08:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je ekipi Radio televizije Herceg Bosne od strane nepoznatih osoba jučer zabranjeno snimanje u tvrđavi Hercega Stjepana Kosače u Blagaju kod Mostara, zatražili su reakciju institucija zbog ugrožavanja slobodnog medijskog izvještavanja. Nadaju se kako se ovakve neugodnosti više neće ponavljati.

''Neugodna situacija za našu ekipu na jučerašnjem terenu. Iz nepoznatih razloga dvije muške osobe su na putu prema tvrđavi Hercega Stjepana Kosače u Blagaju kod Mostara zaustavile našu ekipu i rekli im kako mogu ići privatno, ali da ne mogu ništa snimati. Naša ekipa je krenula na teren bez ikakvih loših namjera, s ciljem prikazivanja rodnog mjesta pretposljednje bosanske kraljice Katarine Kosača Kotromanić, koja je preminula prije 545 godina na jučerašnji dan. S obzirom na to da se radi o javnoj površini na prostoru Grada Mostara, za reakciju smo pitali gradonačelnika Marija Kordića, koji se oglasio pisanim putem'', navodi na svom portalu RTVHB.

Video: Zašto RTV HB nije smio snimati na javnoj površini?

S obzirom na to da je Agencija Stari Grad zadužena za nadzor Starog grada u Blagaju koji je ujedno i Nacionalni spomenik BiH, pokušali su navode novinari stupiti u kontakt i s direktorom ove agencije Miralemom Fajićem.

''On na naše poruke i pozive nije odgovarao. A s obzirom na to da nigdje na mjestu događaja nema upozorenja kako je zabranjeno snimanje u bilo kojem formatu, cijeli slučaj smo prijavili i MUP-u HNŽ-a'', navode iz RTVHB.

"U Policijsku stanicu Mostar-Jug, u srijedu 25. listopada oko 14 sati, stigla je prijava da je nepoznata skupina građana onemogućila ekipi RTV Herceg-Bosne da urade prilog s tvrđave Herceg Stjepana Kosače. Policijski službenici PS Jug poduzeli su mjere i radnje izu svoje nadležnosti. Znači, sad se rade provjere, odnosno utvrđivanje identiteta osoba koje su zapriječile, odnosno onemogućile snimanje s te tvrđave", kazao je za RTV HB glasnogovornik MUP-a HNŽ Ljudevit Marić te dodao:

''Rukovodni kadar PU Mostar je obavio razgovor da se posveti velika pozornost da se to onemogućavanje, odnosno narušavanje javnog reda i mira rasvjeti'', zaključio je Marić.

U idućim danima očekuju i reakciju Ureda Visokog predstavnika, OSCE-a, Veleposlanstva SAD-a u BiH te Izaslanstva Europske unije, kojima su se također odlučili obratiti.

''S obzirom na to da se radi o pravu na slobodno medijsko izvještavanje, vjerujemo kako će nadležne institucije obaviti svoj posao te da se ovakve situacije na terenu više neće ponavljati bilo kojoj od medijskih kuća'', navode.

Kopirati
Drag cursor here to close