Odluka Vlade FBiH

Rok predviđen za izgradnju vjetroelektrana produžen s tri na pet godina

Nakon provedene analize perioda za prikupljanje potrebne dokumentacije za investitore za Energetsku dozvolu i građevinske dozvole, konstatirano je da je neophodno odobriti dvije godine duži rok.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2022. u 17:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je izmijenila Uredbu o poticanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije i određivanju naknada za podsticanje.

Na ovaj način je rok predviđen za izgradnju vjetroelektrana, njihovo priključenje na mrežu i dobijanje upotrebne dozvole produžen s tri na pet godina.

Federalno ministarstvo navodi da je, na osnovu razgovora sa investitorima koji su dobili energetsku dozvolu, njihovo obrazloženje za potrebu produženja roka ocijenjeno opravdanim kako bi projekti mogli biti završeni. Nakon provedene analize perioda za prikupljanje potrebne dokumentacije za investitore za Energetsku dozvolu i građevinske dozvole, konstatirano je da je neophodno odobriti dvije godine duži rok.

O sredstvima garancijskog fonda za MSP u 2021.

Vlada FBiH je usvojila informaciju Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta o garancijama Garancijskog fonda za kreditno-garantni program mikro, malih i srednjih preduzeća i kreditno-garantni program obrtnika i ostalih samostalnih privrednih djelatnosti, te u okviru ovih programa „Tekući transferi i drugi tekući rashodi - Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - Regresiranje kamata - Garancijski fond", na dan 31.12.2021. godine.

Resorno ministarstvo je zaduženo da prati, analizira i izvještava o kreditno-garantnom programu za mikro, mala i srednja poduzeća, kreditno-garantnom programu za obrtnike i ostale samostalne gospodarske djelatnosti, te programu utroška sredstava utvrđenim Budžetom FBiH za 2021. godinu.

U informaciji je navedeno da je za 2021. godinu ukupan iznos izdatih garancija Fonda za programe u nadležnosti Federalnog ministarstva iznosio 23.500.801,16 KM, a ukupan iznos izdatih garancija bio je 20.273.034,52 KM.

Nakon što Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta dobije izvještaje Porezne uprave Federacije BiH i Finansijsko-informatičke agencije za 2021. godinu, pristupit će dodatnoj analizi efekata Fonda. To prvenstveno podrazumijeva uticaj Fonda na zadržavanje postojećeg i povećanje broja radnika, te analiziranje ekonomskih parametara.

Ostale odluke

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH je ovo ministarstvo zadužila da sačini Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom, u dijelu koji se tiče prava osoba s invaliditetom, koji će se uputiti u proceduru po hitnom postupku. Također ga je zadužila da u proces izrade izmjena i dopuna Zakona obvezno uključi predstavnike nevladinoga sektora. Rok za izvršenje ovih zaduženja je šest mjeseci.

Vlada je danas donijela tri odluke koje se odnose na staru deviznu štednju. Riječ je o Odluci o gotovinskim isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje za koje se ne vrši emisija obveznica, zatim Odluci o četrnaestoj emisiji obveznica FBiH za izmirenje obveza po osnovu verificiranih računa stare devizne štednje, te Odluci o isplatama verificiranih tražbina po osnovu računa stare devizne štednje u FBiH za 2022. godinu.

Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dala suglasnost za potpisivanje Aneksa 3. Ugovora o koncesiji za eksploataciju izvora termalne vode Banje „Sanska Ilidža” u Sanskom Mostu. Na ovaj način je rok na koncesiju produžen sa 20 na 30 godina.

Usvojena je informacija Federalnog ministarstva trgovine o efektima korištenja Informacijskog sustava za nadzor i kontrolu prometa naftnih derivata na benzinskim postajama u FBiH u 2021. godini.

Vlada FBiH je donijela Odluku kojom odobrava izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Budžeta FBiH za 2022. godinu Federalnoj direkciji robnih rezervi u iznosu od 322.000 KM u svrhu plaćanja troškova distribucije i podjele dizel goriva poljoprivrednim proizvođačima u Federaciji BiH.

Kadrovska rješenja

Vlada FBiH je Skupštini BH-Gasa d.o.o. Sarajevo dala prethodne saglasnosti za razrješenje Nihade Glamoč, na lični zahtjev i zbog podnesene ostavke, s pozicije vršioca dužnosti člana Nadzornog odbora ovog privrednog društva, kao i za imenovanje na ovu dužnost Kasima Salkića, do okončanja konkursne procedure, a najduže do tri mjeseca.

U koordinaciono tijelo za Transevropsku transportnu mrežu (TEN-T) iz Federacije BiH danas su imenovani Gordan Čahtarević (koordinator), Jadranko Puljić (cestovni promet), Ismet Demirović (željeznički i vodni promet) i Amadeo Mandić (zračni promet), a za vanjske članove - eksperte Amir Fejzić, Fata Terzić, Vahiud Đozo, Drago Ezgeta, Ivan Lovrić i Enes Čovrk.

Vlada je formirala Komisiju za razmjenu zemljišno-knjižne i katastarske dokumentacije između Federacije BiH i Republike Srpske u sastavu Sead Hadžić (predsjedavajući), Damir Šapina (član), te Muris Ajanović i Mersiha Udovčić (zamjenski članovi), dok će priduženi članovi biti predsjednici stvarno i mjesno nadležnih sudova i šefovi nadležnih katastarskih ureda.

Za članove Komisije za koncesije Federacije BiH danas su predloženi Ivan Topić (predsjednik), Nervin Dacić (zamjenik predsjednika), Edwin Mehinagić, Maja Pilatić, Gordan Čahtarević, Adi Kalem i Dragan Brković (članovi). Ova odluka bit će, u skladu sa Zakonom o koncesijama FBiH, dostavljena Parlamentu FBiH na daljnje postupanje.

Vlada FBiH je, na osnovu rezultata javnog konkursa, utvrdila prijedloge za imenovanje Jasmina Mahmuzića za direktora i Dubravke Bošnjak za zamjenicu direktora Agencije za bankarstvo FBiH, na razdoblje od četiri godine, te Ivanke Galić, Samira Bakića, Ivana Brkića, Harisa Jahića i Jasmina Halebića za članova Upravnog odbora ove agencije, na razdoblje od pet godina. Vlada će Parlamentu FBiH dostaviti prijedloge odluka o imenovanju direktora i zamjenice direktora, te članova Upravnog odbora Agencije za bankarstvo FBiH radi imenovanja.

Vlada je Nadzornom odboru JP Autoceste FBiH d.o.o. Mostar dala prethodne suglasnosti za razrješenju vršitelja dužnosti članova Uprave Društva, zbog okončanja konkursne procedure, te za imenovanje Elmedina Volodera za direktora, izvršnih direktora Kristijana Milasa (za ekonomsko-finansijske poslove), Ešefa Džafića (za projektovanje i građenje), Mirka Rogića (za upravljanje i održavanje) i  Ajmana Šošu (za opće, kadrovske i pravne poslove), na period od četiri godine.

Za sudjelovanje u radu i odlučivanju na Skupštini Operatora - Terminali Federacije d.o.o. Sarajevo opunomoćen je Halko Balavac, priopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Kopirati
Drag cursor here to close