Banja Luka

Peta obljetnica ubojstva Davida Dragičevića; roditeljli poručili: Nismo optimisti da će doći do suđenja ubojicama

''Ja nisam optimista da će doći do suđenja ubojcama'', rekla je majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović.
Vijesti / Flash | 24. 03. 2023. u 15:49 BIRN

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Roditelji ubijenog mladića Davida Dragičevića okupili su se danas sa prijateljima i članovima grupe ''Pravda za Davida'' na mjestu gdje je pronađeno njegovo beživotno tijelo prije pet godina. Rekli su da nisu optimistični da će ubojice biti procesuirane u istrazi koju danas vodi Državno tužiteljstvo.

''Narkoman, lopov i samoubica''

Na mjestu gdje se rijeka Crkvena ulijeva u Vrbas, a gdje je prije pet godina pronađeno beživotno tijelo Davida Dragičevića, roditelji i članovi grupe ''Pravda za Davida'' položili su cvijeće i zapalili svijeće. Davidovo tijelo pronađeno je u rijeci Crkvenoj 24. ožujka 2018. godine, nakon šestodnevne potrage za njim. On je nestao 18. ožujka 2018. godine.

''Danas se navršava pet godina od kada su mog ubijenog sina pokušali prikazati kao narkomana, lopova i samoubicu'', rekao je Davor Dragičević, otac Davida Dragičevića.

Davidova smrt je na konferenciji Ministarstva unutarnjiuh poslova Republike Srpske 26. ožujka 2018. godine prvobitno okarakterizirana kao zades. Banjalučko Okružno javno tužiteljstvo je tek u srpnju 2018. godine donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv N.N. osobe zbog ubojstva. Istraga banjalučkog Tužteljstva nije dala nikakve rezultate, a građani Banje Luke, okupljeni oko neformalne grupe ''Pravda za Davida'', svakodnevno su se okupljali na Trgu Krajine, zahtijevajući istinu i pravdu u ovom slučaju.

U travnju 2021. godine istragu je od banjalučkog Tužiteljstva preuzelo Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine, ali ni istraga Državnog tužiteljstva za sada nije dala konkretne rezultate.

''Ne mrdamo nigdje''

''Ja nisam optimista da će doći do suđenja ubojcama'', rekla je majka Davida Dragičevića, Suzana Radanović.

''Nemam ja tu šta puno da kažem. Pet godina smo tu gdje jesmo, ne mrdamo nigdje i samo je još gore. Općepoznato je da, gdje država stoji iza ubojtva, nikada se ne riješi ili se riješi na krivi način. Kažu da kad država neće da riješi, prvo oformi komisiju, a svi se sjećamo kod nas Anketnog odbora'', dodala je ona.

David Dragičević je nestao u noći sa 18. na 19. ožujak 2018. godine. Tijelo je pronađeno 24. ožujka.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, odlučujući po apelaciji Davora Dragičevića, utvrdio da je nakon ubojstva učinjen niz propusta u predistražnim i istražnim radnjama, a koji su mogli ugroziti istragu. Jedan od propusta koji je naveo Ustavni sud BiH je i čekanje od stotinu dana na otvaranje istrage o ubojstvu, prenosi Detektor.

Kopirati
Drag cursor here to close