Mostar

Rođendan ''Los Rosalesa'' - ''Potpuna inkluzija bit će tek onda kad prestanemo pričati o inkluziji''

U Mostaru je svečanom priredbom i programom obilježeno 27. godina postojanja JU Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales".
Vijesti / Flash | 11. 03. 2024. u 12:50 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Potpuna inkluzija bit će tek onda kad prestanemo pričati o inkluziji'', rekla je Mirna Mezit, ravnateljica JU Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" na svečanoj priredbi i programu povodom obilježavanja 27. rođendana ovog Centra u Mostaru.

Svečanost za goste upriličena je u ponedjeljak 11. ožujka u prostorijama Centra koji trenutačno broji 146 korisnika. Ipak broj onih koji su prošli kroz ''Los Rosales'' tijekom svih ovih godina je teško izbrojati.

Foto: Bljesak.info / 27. rođendan Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar

''Bilo bi dobro da nema potrebe za uslugama Centra 'Los Rosales', ali obzirom da ima i da je sve veći broj onih kojima su usluge potrebne, mi idemo u korak s vremenom i pružamo odgoj i obrazovanje u skladu s dječjim sposobnostima'', rekla je ravnateljica Mezit.

Centar je druga obitelj

Azemina Mehremić je jedna od korisnica Centra a čije usluge koristi od malih nogu. Ipak ovaj dan je za nju uvijek poseban.

''Ovo je kao i svaki drugi dan, ali mi ga napravimo posebnim. Ja čitam neke svoje pjesme da bude još posebniji, da ga pamtimo i da svaki put bude drugačiji. Odrasla sam s ovim ljudima, oni su mi kao drugi roditelji i druga obitelj'', kazala nam je Azemina.

Ravnateljica Centra Mirna Mezit napominje kako inkluzija nije samo naučiti čitati i pisati i ''nije samo pružiti priliku da budu negdje, nego da budu dijelom našeg društva.''

Kada se govori o uslugama koje pruža ovaj mostarski Centar, podsjeća da se u to ubrajaju odgoj, obrazovanje, radna rehabilitacija, predškolski, odgoj, osnovna škola, različiti vidovi terapije.

''Također formirano je i stručno tijelo za procjenu, praćenje i upućivanje djece s teškoćama u razvoju, jer smatramo da je to novi humaniji pristup procjene djece, gdje se izrađuje osobni plan podrške za svako dijete i njihovu obitelj'', dodaje ravnateljica ''Los Rosalesa''.

Koalicija organizacija osoba s invaliditetom ''Zajedno smo jači HNŽ'' nedavno je pokrenula dvije Inicijative, na razini Grada Mostara i HNŽ.

Žele da Gradsko Vijeće imenuje Osobu, unutar uspostavljenih Komisija Gradskog vijeća Mostar za suradnju sa organizacijama osoba sa invaliditetom (OOSI), te da Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ponuditi kvalitetnije srednjoškolsko obrazovanje učenika sa invaliditetom.

Foto: Bljesak.info / Dan Centra ''Los Rosales''

''Želimo da unutar Vijeća mladih Grada Mostara postoji žena s invaliditetom koja će se baviti pitanjima mladih s invaliditetom, jer se govorilo o strategiji razvoja Mostara i strategiji mladih. Želimo i da mladi s invaliditetom budu uključeni u strategije razvoja Grada Mostara'', kazala je Lejla Lelić, predsjednica Koalicije organizacija osoba s invaliditetom HNŽ ''Zajedno smo jači''.

Stvarna ili deklarativna potpora?

Lelić pojašnjava i da su sve inicijative u početnoj fazi.

''Nadamo se da ćemo imati sluha od strane institucija, iako smo imali dobru suradnju s institucijama i do sada, ali to možemo podići i na viši nivo'', dodala je.

Koliko ima stvarne, a koliko deklarativne potpore pojasnila je ravnateljica Centra koji je danas proslavio 27. godina postojanja.

''Pomaci su napravljeni, jer ako se vratimo unatrag bilo je puno teže. Sada laganim koracima uz vladin i nevladin sektor se pokušava mijenjati svijest ovog društva'', zaključila je Mirna Mezit na proslavi rođendana JU Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar.

Foto: Bljesak.info / 27. rođendan Centra za djecu i omladinu s posebnim potrebama "Los Rosales" Mostar
Kopirati
Drag cursor here to close