Sportom do inkluzije

FOTO | Mostar: Prikazan film o inkluziji djece s Down sindromom u sportske aktivnosti

U okviru projekta djeci i mladima s Downovim sindromom i drugim vrstama invaliditeta pružena je prilika da se aktivno uključe u sportske aktivnosti.
Sport / Ostali sportovi | 29. 02. 2024. u 20:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Proteklih pet mjeseci Udruga Zdrav život – KINEZIS i Udruga za Down sindrom Mostar proveli su niz aktivnosti u okviru projekta ''Sportom do inkluzije'' o čemu je snimljen istoimeni dokumentarni film koji je prikazan u Centru za kulturu Mostar.

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

Po riječima predsjednika Udruge Zdrav život – KINEZIS Franje Lovrića, u okviru projekta djeci i mladima s Downovim sindromom i drugim vrstama invaliditeta pružena je prilika da se aktivno uključe u sportske aktivnosti i sudjeluju u inkluzivnim sportskim natjecanjima.

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

''Film je realiziran u organizaciji Udruge za zdrav život KINEZIS, a u partnerstvu sa Udrugom za Down sindrom Mostar i obrađuje područje rada djece i mladih sa Down sindromom kroz sportske aktivnosti. Cilj filma je bio prikazati na koji način djeca sa Down sindromom mogu sudjelovati u raznim aktivnostima'', rekao je Lovrić.

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

Film kao prikaz aktivnosti

Dodao je da su kroz film prikazani treninzi, sportsko inkulzivno natjecanje, predavanje za roditelje, kineziooge, nastavnike i sportske trenere i za ostalu djecu.

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

''Sve sa idejom kako bi im probudili empatiju i način razmišljanja da uključe djecu u sve aspekte života'', dodao je.

''Ideja je bila približiti se Europi po inkluziji, to je bio cilj. Vidio sam vani kako se odnose sa osobama sa poteškoćama u razvoju kroz različite sportske kolektive i to mi je dalo motiv da pokušamo nešto na tom području. Svaki početak je težak, prepreke su najviše financijske, jer bi klubovi morali angažirati dodatne trenere, zato što je rad sa ovom djecom individualan, pa se taj problem mora riješiti sustavno'', rekao je.

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

Predsjednik Udruge za Down sindrom Mostar Igor Ledić istaknuo je kako je projekt ''Sportom do inkluzije'' jedan od najboljih i najplemenitijih dijelova spomenutog šireg projekta.

Djeca su uživala

''Nama je najveća nagrada i pokazatelj ostvarenih rezultata to što su djeca uživala. Ona su još tjedan dana nakon završetka aktivnosti dolazila u sportske dvorane misleći da ćemo nastaviti rad'', kazao je Ledić.

Po njegovim riječima, iako je projekt formalno okončan aktivnosti na sportskoj inkluziji neće prestati:

Foto: Bljesak.info / Prikazan film Sportom do inkluzije

''Postoje klubovi koji pomalo primaju djecu s teškoćama u razvoju. Nije to lak proces jer rad s tom djecom zahtjeva dodatne trenere i asistente, barem dok dijete ne prođe početni proces prilagodbe''.

U ovom trenutku, dodao je Ledić, fokus treba staviti na edukaciju, jer trenutno u Mostaru ne postoji trener koji za sebe može reći da je certificiran za rad s djecom s invaliditetom.

''Potrebno je da ljudi koji rade u klubovima prođu edukaciju, da se upoznaju s kodeksom ponašanja, da nauče mogućnosti i potrebe te djece, da znaju koliko mogu i šta mogu'', zaključio je Ledić.

Projekt ''Sportom do inkluzije'' proveden je u okviru šireg projekta Mostar – Prostori koji pokreću, čiji nositelj češka neprofitna, nevladina organizacija People in Need, a financira ga Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Kopirati
Drag cursor here to close