Ročište uhićenom Denisu Prciću

Gdje su dokazi da je Osmica bio student?

Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme sa kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA-e
Vijesti / Flash | 21. 06. 2021. u 14:50 Bljesak.info
Ročište uhapšenom Denisu Prciću: Gdje su dokazi da je Osmica bio student

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sud BiH prihvatio je prijedlog Tužiteljstva BiH i odredio jednomjesečni pritvor uhaićenom Denisu Prciću, osnivaču i vlasniku Američkog univerziteta u BiH. Pritvor je određenoj i njegovoj suradnici Melisi Belkić-Mujkanović. Njen suprug Emir Mujkanović uz mjere zabrane branit će se sa slobode.

Navedeni su uhićeni u Tuzli prije tri dana. Prcić se sumnjiči da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću. Tijekom pretresa Univerziteta pripadnici MUP-a TK nisu pronašli nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student na ovoj ustanovi. No, on je ovu diplomu koju je predao Komisiji za nadzor nad radom OSA-e proglasio tajnom.

Krivotvorena diploma

Ovu informaciju jučer je na ročištu potvrdio i tužitelj Oleg Čavka. Rekao je da je Mehmedagić stekao krivotvorenu diplomu Visoke stručne spreme s kojom je imenovan i vršio dužnost generalnog direktora OSA, iako njegova stvarna stručna sprema, VŠS Pravnog fakulteta u Sarajevu nije dovoljna za imenovanje.

'Mehmedagić je na ovaj način nezakonitim vršenjem dužnosti ostvario imovinsko-pravnu korist u iznosu većem od 100.000 maraka napisao je u prijedlogu za određivanje pritvora Čavka.

Inače, Čavka je jučer potvrdio da je Prcić uz pomoć suradnika istrgnuo originalnu stranicu iz registra ovog fakulteta te da je naknadno ubačeno i dopisano ime Osmana Mehmedagića. Grafolog koji je utvrdio nelogičnosti je stalni sudski vještak Ismet Katana, piše Avaz.

Ranije je Tužiteljstvo BiH najavilo da zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu.

Sporna i srednjoškolska diploma

Podsjetimo, ranije je Raport.ba pisao kako je Mehmedagić završio samo tri razreda srednje škole i to u Željezničkoj školi sa praktičnom obukom “Vaso Miskin Crni” u Sarajevu, čime je stekao zvanje kvalificiranog elektromehaničara. U prva dva razreda imao je loše vladanje dok je u trećem popravio vladanje na primjereno.

I ova diploma je bila na neki način sporna, jer je Mehmedagić, kada je upisivao Pravni fakultet u Sarajevu 1994. godine, nije priložio.

Prema Informaciji Inspektorata prosvjetne inspekcije Kantona Sarajevo, koja je u posjedu Raporta, Pravni fakultet upisao je bez srednjoškolskog svjedočanstva, pa je na upisnom listu pisalo „Uslovan upis“. Naime, zbog ratnih dejstava ovaj dokument student Mehmedagić nije bio u situaciji predati na fakultet, a to je učinio 1999. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close