Upitna i Osmicina

Ispitani osumnjičeni u predmetu vezanim za diplome Američkog univerziteta u BiH

Osumnjičeni su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH, gdje ih je u zakonskom roku ispitao postupajući tužitelj u predmetu koji se odnosi na izdavanja diploma Američkog univerziteta u BiH.
Vijesti / Flash | 19. 06. 2021. u 12:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: PR / Denis Prcić

Postupajući tužitelj ispitao je osumnjičene u predmetu u vezi s diplomama Američkog univerziteta u BIH, potvrdili su iz Tužiteljstva BiH.

Prema dvije osobe bit će upućen prijedlog za određivanje mjere pritvora, a za jednu osumnjičenu osobu prijedlog za mjere zabrane.

Osumnjičeni su predani u nadležnost Tužiteljstva BiH, gdje ih je u zakonskom roku ispitao postupajući tužitelj u predmetu koji se odnosi na izdavanja diploma Američkog univerziteta u BiH.

U odnosu na dvoje osumnjičenih bit će zatraženo određivanje mjere pritvora, dok će u odnosu na jednu osumnjičenu osobu, biti predložene mjere zabrane.

Navedene mjere bit će predložene kako bi se osiguralo nesmetano provođenje istražnih radnji koje vrše u ovom predmetu.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, nastavlja istragu u ovom predmetu, priopćeno je.

Podsjetimo, U Tuzli je u petak uhićen Denis Prcić, direktor Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini, nakon cjelodnevnih pretresa u okviru predmeta koji se vodi zbog diplome koju je ovaj univerzitet izdao direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmanu Mehmedagiću.

Policajci Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije prvo su pretresli stan Denisa Prcića, a zatim su zajedno sa njim otišli u prostorije Američkog univeziteta u BiH.

Pretresi su vršeni na ukupno četiri lokacije u Tuzli, a akcija se provodila u Sarajevu i usmjerena je na ukupno tri osobe. 

Inače, ovo nije prvi put da se vrše pretresi prostorija Američkog univerziteta u Tuzli, s obzirom na to da je u okviru istog predmeta još jednom obavljena akcija, i to 30. srpnja prošle godine.

Naime, Mehmedagić je dostavio dvije diplome među kojima i onu s ovog univerziteta nakon što mu je poništena diploma s fakulteta u Banjoj Luci.

Tužitelje je diploma s Američkog univerziteta u BiH zainteresirala s obzirom na to da je Mehmedagić nikada ranije nije spominjao u svojoj biografiji.

Kopirati
Drag cursor here to close