Rifat Rijad Zaid

''Liječnička komora KS je bila džuboks Sebije Izetbegović''

Rifat Rijad Zaid osvrnuo se na protekle četiri godine nelegalnog rada, a ispričao je kakvi su planovi u budućnosti.
Vijesti / Flash | 22. 02. 2023. u 08:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Liječnička komora Kantona Sarajevo konačno se iščupala iz vrtloga nezakonitosti u koji je gurnuta djelovanjem Sebije Izetbegović. Naime, održana je izvanredna Izborna skupština Lijčeničke komore KS na kojoj je iz izabrano novo rukovodstvo nakon četiri godine nelegalnog rada. Za predsjednika Liječničke komore izabran je liječnik Rifat Rijad Zaid.

Konačna presuda

U razgovoru za Raport Rifat Rijad Zaid osvrnuo se na protekle četiri godine nelegalnog rada, a ispričao je kakvi su planovi u budućnosti.

''Nakon četiri pune godine jednog nelegalnog rada po konačnoj presudi suda. Liječnici u KS kroz svoje delegate su odlučili da Liječničku komoru vrate u zakonske okvire, poštujući Statut i proceduru izbora u Liječničkoj komori KS. Dva mjeseca je trajala procedura kojom smo sinoć i službeno završili izbor za sve organe i tijela Liječničke komore'', kazao je Zaid.

Istaknuo je kako je u posljednje četiri godine postojala pravna nesigurnost, ali i da su se liječnici osjećali bez zaštite.

''U protekle četiri godine postojala je pravna nesigurnost. Dakle, od 2018. godine praktično većina liječnika je upozoravala na nelogičnosti i same nedosljednosti koje provodi tadašnje rukovodstvo Liječničke komore. Imali smo pravnu nesigurnost koja je potvrđena i prvostepenom presudom Kantonalnog Suda u Sarajevu. I onda nakon nekoliko godina i konačnom presudom Kantonalnog suda. Međutim, bitnija činjenica je taj osjećaj koji su liječnici u KS imali'', kazao je Zaid za Raport..

Zdravstveni sistem u KS

Potom je dodao:

''Dakle, osjećaj da Liječnička komora na čelu tadašnjom predsjednicom Ksenijom Miladinović i komplet to rukovodstvo ne štiti na najbolji način. I ne stoji na dispoziciji liječnicima bez zadrške i u cijelosti. Taj osjećaj je trajao godinama kod svakog liječnika u KS. S druge strane, željeli smo da Liječnička komora stoji beskompromisno i apsolutno u cjelokupno svom kapacitetu na strani liječnika. Bitno je da se unaprijedi položaj ljekara, ali i položaj pacijenata i cijeli zdravstveni sustav u KS da se unaprijedi. To nismo vidjeli proteklih nekoliko godina'', istaknuo je novi predsjednik Ljekarske komore KS.

Pojasnio je da su se u protekle četiri godine vidjele potpuno drugačije stvari.

''Vidjeli smo samo prijetnje. Kao i stavove koji nisu oslikavali većinsko mišljenje liječnika u KS. Na kraju krajeva nismo vidjeli suradnju Sindikata liječnika i Liječničke komore. Također, nismo vidjeli sinergiju na ostvarivanju zajedničkih ciljeva. Mislim da mojim izborom ćemo Liječničku komoru vratiti na staze koje znače sve ono što nam je nedostajalo prethodnih nekoliko godina'', kazao je za Raport portal liječnik Zaid.

Na Izvanrednoj izbornoj skupštini je prisustvovalo 49 od 88 itaslanika i izglasali su se svi organi i tijela komore. Sa skupštine komore je poručeno kako ona više ''ne smije biti njena, niti bilo koga drugog'' te da ne smije biti revanšizma niti Komora treba služiti za discipliniranje kolega liječnika nego da radi u njihovu korist.

''Apsolutno je to tako. To se odnosilo na Sebiju Izetbegović. To je opće mišljenje lijepčnika koje vlada u KS. Ljekarska komora jebila džuboks za ispunjavanje želja pojedinaca. U ovom slučaju Ljekarska komora je bila džuboks direktorice KCUS-a, Sebije Izetbegović i kompanije koja je nastojala da vlada Ljekarskom komorom direktno. Također, i da vladaju indirektno cjelokupnim zdravstvenim sistemom u KS.

Nitko nije bio iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu. Bila im je to obveza'', zaključio je Rifat Rijad Zaid za Raport.

Kopirati
Drag cursor here to close