'Masno' plaćeni respiratori

Hoće li nekada i nekome poslužiti ''malinini'' respiratori

Prvo idu u bolnice, pa ih neko montira, pa treći daje licencu, četvrti obučava osoblje, a onda se utvrdi da ne služe ničemu!
Vijesti / Flash | 25. 07. 2020. u 12:45 Bljesak.info
Respiratori!

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stotinu non-covid respiratora u skladištu Hercegovinalijeka čeka da ih neko montira!

Ekipa Face TV ušla je u skladište spomenute firme u Rajlovcu te snimila respiratore koje je nabavila Federalna uprava Civilne zaštite preko firme Srebrena malina.


Novinari su prebrojali stotinu respiratora, 97 zapakovanih i tri otpakovana, koja su pripadnici SIPA-e pregledali te drugima nije dozvoljen pregled. Respiratori su prema ugovoru, u ovom skladištu smješteni na razdoblje od pola godine.

Čeka se odgovor tri kantona kako bi mogli rasporediti respiratore, ali je problem što nakon raspodjele ostaje problem instaliranja.

Podsjetimo, četiri županije - ZHŽ, SBŽ, ZHŽ i Posavska službeno su se obratili Federalnoj upravi Civilne zaštite zahtjevom da im se dodijele kineski respiratori koje je za potrebe zdravstvenih ustanova u FBiH za 10,5 milijuna KM kupila firma FH Srebrena malina. Enes Memić iz FUCZ-a kaže za Oslobođenje da su se obratili kantonalnim ministarstvima zdravstva, odnosno kriznim stožerima da se izjasne o potrebama za respiratorima. ''Četiri kantona su se već izjasnila, a da bismo podijelili svih 100 respiratora, potrebno je da se izjasni preostalih šest kantona. Nakon čega će se ići prema Federalnom stožeru Civilne zaštite, koji treba donijeti zaključak o raspodjeli''', pojašnjava Memić.

Afera s nabavkom 100 kineskih respiratora potrebnih za liječenje pacijenata oboljelih od Covid-19 mjesecima potresa BiH. Istragu u ovom predmetu više od dva mjeseca vodi Tužiteljstvo BiH, po čijem nalogu su izvršeni brojni pretresi, obavljena saslušanja, izuzeta dokumentacije, a vrše se i vještačenja. Osumnjičeni u ovom slučaju su vlasnik firme FH Srebrena malina Fikret Hodžić, suspendirani direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, federalni premijer Fadil Novalić, te Aleksandar Zolak, direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close