Čeka se uplata

Respiratori čekaju: Netko zna gdje su, netko ne

Direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar kazao je kako trenutno ne zna gdje se nalazi 80 respiratora.
Vijesti / Flash | 29. 04. 2020. u 14:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Respiratori koji su protekle subote stigli iz Pekinga i dalje stoje na sarajevskom aerodromu pod carinskim nadzorom i neće biti upućeni zdravstvenim ustanovama sve dok firma FH Srebrena malina' ne uplati više od milijun KM PDV-a, potvrđeno je Klixu iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

"Roba se ne može pustiti s carinskog nadzora dok dug nije osiguran, a osigurava se ili bankarskim jamstvom ili plaćanjem", rekao je sarajevskom portalu glasnogovornik Uprave Ratko Kovačević.

U konkretnom slučaju špediter koji inače osigurava dugove nije dao bankarsku garanciju na iznos od 1.078.878,87 KM, već se očekuje da uvoznik uplati iznos PDV-a direktno na jedinstveni račun UNO BiH.

S druge strane, direktor Federalnog zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar kazao je kako trenutno ne zna gdje se nalazi 80 respiratora.

Odgovarajući na pitanje novinara tko je napravio procjenu da je zdravstvenim ustanovama potrebno 100 respiratora, Pehar je rekao kako ZZJZ FBiH 25. ožujka napravio Plan medicinske opreme i zaštitnih sredstava za javne zdravstvene ustanove koje su uključene u odgovor na Covid-19.

"Taj plan usvojen je na sjednici Kriznog stožera Ministarstva zdravstva FBiH i poslan Federalnoj upravi civilne zaštite. Nastao je na temelju podataka koji su dostavljeni s terena, dakle zdravstvene ustanove su same radile procjenu. Mi smo to objedinili i tako je nastao plan", rekao je Pehar, prenosi N1.

Na pitanje gdje se nalaze uvezeni respiratori rekao je da trenutno ne zna, te je ponovio da je za nabaku opreme u ovom periodu zadužen FUCZ, kao i za procedure.

Kopirati
Drag cursor here to close